/Umirovljenicima stiže veća mirovina, ali pomaka nema

Umirovljenicima stiže veća mirovina, ali pomaka nema

Stigla je odluka o povećanju mirovina za 2,7 posto, no za većinu umirovljenika riječ o vrlo malom iznosu. Uvećane mirovine bit će isplaćene već ovoga mjeseca za kolovoz, sa zaostatkom za srpanj. Povećanje u prosjeku iznosi 63 kune, no više od 50 posto naših umirovljenika, njih oko 600.000, dobit će manje od toga.

Vijest da će mirovine porasti za 2,7 posto tjedan dana kasnije postala je i službena. Naime, odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja, zadnjeg dana kolovoza donijelo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, piše Mirovina.hr.

Odluku je Upravno vijeće HZMO-a donijelo u petak na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za prvu polovinu 2018. u odnosu na drugu polovinu 2017. godine.

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2018. tako iznosi 65,60 kuna, što znači da će mirovine rasti 2,7 posto.

“Nova aktualna vrijednost mirovine izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost u svoti od 63,88 kuna usklađena po stopi koja se dobije kao polovica zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2018. u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2018. godine u odnosu na drugo polugodište 2017. iznosi 1,1 posto (porast 1,1 posto), a stopa promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosi 4,3 posto (porast 4,3 posto) tako da polovica zbroja stope promjene iznosi 2,7 posto”, pojasnili su iz HZMO-a.

Povećane mirovine isplaćuju se u rujnu za kolovoz, uz isplatu razlike za srpanj, poručuju iz HZMO-a.

Također, donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2018. godini, a prema kojoj najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 63,61 kune.

Donesena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja. Tako osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, sada iznosi 1.306,64 kuna.

Povećanje mirovine pozitivna je stvar, ali jedna od njezinih negativnih posljedica za dio umirovljenika bit će gubitak prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, na plaćanje premije na teret državnog proračuna imaju svi oni čiji ukupni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno ne prelazi 1.516,32 kuna, odnosno za osiguranika samca 1.939,39 kuna.

Dakle, svi oni čija je mirovina bila tek nešto ispod zadanog cenzusa, sada će zbog nekoliko kuna više državi kroz plaćanje dopunskog davati 70 kuna mjesečno.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay