/Umirovljeničke udruge otkrivaju hoće li biti prosvjeda u listopadu: ‘Loptica je na strani Vlade’

Umirovljeničke udruge otkrivaju hoće li biti prosvjeda u listopadu: ‘Loptica je na strani Vlade’

Umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), oglasile su se u ponedjeljak priopćenjem u kojem objašnjavaju kad i hoće li organizirati prosvjede umirovljenika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika su 4. rujna ove godine na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe iznijele četiri glavna zahtjeva i dva za nastavak pregovora, a cilj kojih je poboljšanje položaja umirovljenika. O ta se četiri zahtjeva (promjena modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora – plaća ili inflacije; uvođenje trajnog dodatka kao oblika 13. mirovine; ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike navršavanjem 65 godina; priznavanje prava na dodani staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama), kao i otvaranju novih dvaju zahtjeva (ukidanje poreza na mirovine; vraćanje instituta minimalne mirovine) pregovara i vode se različite varijante izračuna.

Dodatak za sve umirovljenike

Dio umirovljenika je predstavljanje antiinflatornih mjera Vlade RH, u kojima se dio odnosi i na šesti jednokratni dodatak umirovljenicima do najviše 700 eura mirovine,  doživio kao konačni rezultat pregovora umirovljeničkih udruga, iako to nije točno. SUH i MUH su se protivile takvom izračunu dodatka, smatrajući da treba uvesti dodatak za sve umirovljenike, koji će k tome ući u izračun mirovine, ali njihov prijedlog je zaobiđen. Umirovljeničke udruge su pozdravile zadržavanje niskih cijena plina i struje, kao i povećanje broja proizvoda kojima će Vlada ograničiti cijene.

Foto: Pixabay, ilustracija

Sindikat i Matica umirovljenika su najavile mogućnost održavanja prosvjeda umirovljenika i starijih osoba ukoliko se što hitnije ne usvoje barem dva od četiri glavna zahtjeva, ali do takvog sazivanja još nije došlo. Međutim, Platforma Umirovljenici zajedno je odvojeno najavila da će se na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada ove godine održati prosvjedi umirovljenika, bez da je jasno tko to saziva, gdje se to održava, tako da se stvara dojam kako umirovljeničke udruge zajedno s nekom političkim opcijama zajednički djeluju, pregovaraju s Ministarstvom i spremaju prosvjede. To naprosto nije točno.

MUH i SUH podržavaju početak reforme drugog stupa

Otvorena mogućnost prosvjeda

SUH i MUH su umirovljeničke udruge koje imaju svojih šest predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a pregovore vode putem socijalnog dijaloga i kao savjetodavno tijelo Vlade, te su članovi različitih radnih skupina za izmjene raznih zakona koji se odnose na umirovljenike i stariju populaciju. Umirovljeničke udruge nikako ne vode političke kampanje za izbore u Hrvatski sabor niti ograničavaju pravo svojih članova da biraju i budu izabrani u bilo koju stranku.

Kad je riječ o mogućnosti organizacije prosvjeda, čelnice obje udruge su više puta najavile u medijima kako u slučaju da se ne povećaju mirovine i unaprijede prava starijih osoba, a nastavno na započete pregovore preko Nacionalnog vijeća, ostaje opcija organiziranja prosvjeda umirovljenika. Loptica je, dakle, na strani Vlade i očekuju se skori odgovori”, stoji u priopćenju Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske koje potpisuju predsjednice Višnja Fortuna i Jasna A. Petrović.

mšm

Foto: Facebook