/Umirovljeničke udruge pozivaju starije da masovno izađu na izbore i odluče pobjednika

Umirovljeničke udruge pozivaju starije da masovno izađu na izbore i odluče pobjednika

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozivaju svoje članove, kao i sve umirovljenike i starije osobe u Hrvatskoj, da masovno izađu na izbore te da daju glas onim strankama koje im u svojim programima jamče bolja rješenja i dostojanstven život bez siromaštva.

“Pokažimo masovnim izlaskom na birališta i svoju brojčanu snagu jer je sigurno da 1,25 milijuna umirovljenika, koji čine jednu trećinu ukupnog biračkog tijela, nedvojbeno svojim glasovima mogu presudno utjecati na to tko će biti izborni pobjednik.

Pozivamo i stranke da pokažu veće razumijevanje za umirovljenike i starije osobe da u  svojim programima i predizbornim kampanjama istaknu prijedloge na tragu europske prakse te da se založe i za dosadašnje zahtjeve najvećih umirovljeničkih udruga, jer time imaju realnu prigodu dobiti znatno više glasova”, stoji u zajedničkom priopćenju SUH-a i MUH-a.

Sudeći po ponuđenim programima, dodaju, može se uočiti da je više onih s kojima Matica i Sindikat umirovljenika ne mogu biti zadovoljni.

“Evidentan je slabiji interes političara za probleme starijih osoba, a osobito se nedovoljno uočava činjenica da su umirovljenici zapali u siromaštvo, da je sada prosječna mirovina 2.525 kuna i da je to svega 37,6  posto u odnosu na prosječnu neto plaću, što je najniže u Europi. Prvo se stoga mirovine trebaju jednokratno povećati proporcionalno visini pojedinačne mirovine, u većem iznosu za niže, a manjem za više mirovine”, naglašavaju.

Također, smatraju da se mora poboljšati model indeksacije mirovina tako da se usklađuju u  stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, kako bi se zaustavilo daljnje osiromašivanje najstarije populacije. I brojni drugi prijedlozi imaju izuzetan značaj, među kojima je uvođenje novog modela obiteljske mirovine, veća institucionalna i vaninstitucionalna skrb za starije osobe, uključujući  gradnju  i nadzor rada domova za starije.

Važan je, kažu, i nastavak djelovanja Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe – demokratske stečevine koja je teško izborena prije deset godina, koje se od tada potvrdilo kao savjetodavno tijelo Vlade RH  koje može i treba ostati najviši oblik socijalnog dijaloga. Puno je inicijativa pokrenuto preko Nacionalnog vijeća od kojih su neka prihvaćena. Iako neka nisu dovoljno uvažavana, ipak brojni prijedlozi koji su od velike važnosti čekaju na daljnju raspravu i zauzimanje zajedničkih stavova.

“Dragi umirovljenici, iskoristimo naše pravo i obvezu sudjelovanja u izborima i izaberimo programe i kandidate koji pokazuju dovoljno socijalne osjetljivosti i volje da unaprijede životne uvjete umirovljenika!”, stoji u priopćenju SUH-a i MUH koje potpisuju Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija