/Umirovljeničke udruge šokirane: Silvano Hrelja glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko

Umirovljeničke udruge šokirane: Silvano Hrelja glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko

Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske pozdravili su u ponedjeljak povećanje prihodovnog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje u korist najsiromašnijih umirovljenika, ali i prozvali saborskog zastupnika HSU-a Silvana Hrelju koji je bio protiv tog prijedloga.

“Iznenađuje da je jedini izabrani predstavnik umirovljenika u Hrvatskom saboru glasao protiv takvog nespornog pomaka u korist najsiromašnijih umirovljenika, i to zato jer prije par mjeseci nije prošao njegov stranački prijedlog zakona za povećanje cenzusa”, stoji u zajedničkom priopćenju Matice i Sindikata.

Tijela upravljanja umirovljeničkih udruga MUH-a i SUH-a oštro osuđuju i vrijeđanja i omalovažavanja legalno izabranih predstavnica umirovljenika i pitaju se kako je moguće, da nakon uspješnog pomaka u rješavanju ovog krupnog problema za najsiromašnije umirovljenike, protiv bude glas predstavnika jedine umirovljeničke stranke. 

Hrelja je, kažu, kao “dugovječni umirovljenički zastupnik, koji od svoje 45. godine života predstavlja umirovljenike”, doveo je u pitanje pravo umirovljeničkim udrugama da sudjeluju u pokretanju inicijativa i prijedloga za promjenu zakona, tvrdeći da samo on kao legalni predstavnik u Saboru može predstavljati umirovljenike.

MUH i SUH ustvrdili su da će odluka Vlade i Hrvatskog sabora kojom se u Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju povećao prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, najviše koristiti tisućama umirovljenika s niskim mirovinama koji su zbog usklađivanja mirovina izgubili pravo na besplatno dopunsko.

“Predstavnici umirovljenika su zahtijevali da se novi cenzus utvrdi na razini hrvatske linije siromaštva, međutim kako potrebna sredstva nije bilo moguće osigurati, prihvatilo se kompromisno rješenje, uz uvjet da se svake godine cenzus usklađuje s rastom mirovine. Time je novi cenzus porastao za 60 kuna, na 2.000 kuna za samca, odnosno za 47 kuna, na 1.563 kune po članu obitelji”, poručili su u priopćenju.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika izrazili su i zadovoljstvo što je jednoglasno u Hrvatskom saboru usvojen i zakon kojim se obustavljaju svi ovršni postupci u vrijeme posebnih okolnosti vezanih za epidemiju korone, kao i ovrhe na mirovinama. Upravo su umirovljeničke udruge javno zagovarale takvo rješenje.

mšm

Foto: Facebook (Jasna A. Petrović, predsjednica SUH-a)