/Umirovljeničke udruge traže hitnu izmjenu formule za usklađivanje mirovina

Umirovljeničke udruge traže hitnu izmjenu formule za usklađivanje mirovina

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske uputili su hitan zahtjev Vladi Republike Hrvatske za izmjenu formule za usklađivanje mirovina jer, kako tvrde, postojeća dovodi do stalnog opadanja prosječnih primanja umirovljenika u odnosu na prosječne plaće.

Dvije najveće umirovljeničke udruge upozoravaju da je prema najnovijim podacima, prosječna neto plaća isplaćena za veljaču 2021. godine, porasla na 7038 kuna, dok je prosječna mirovina iznosila samo 2567 kuna. To znači da je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću pala na udjel od samo 36,48 posto, a to je hrvatske mirovine po relativnoj vrijednosti smjestilo na samo dno u Europi. “Jedan umirovljenik, dakle, vrijedi samo malo više od trećine jednog radnika”, stoji u njihovom priopćenju.

“Takvi podaci su alarmantni i apsolutno zabrinjavajući jer se temeljem zakonom propisanog modela usklađivanja sustavno osiromašuje umirovljenike postojećom nepravednom formulom za usklađivanje mirovina, kojom se mirovine povećavaju prema samo 70 posto povoljnijeg indeksa rasta cijena odnosno plaća. Ta se formula očito mora mijenjati, te će Matica i Sindikat umirovljenika nastaviti kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe ponovno zatražiti prihvatljivije rješenja od 100 posto rasta povoljnijeg indeksa”, poručuju udruge.

Posljednje nevjerojatno nisko usklađivanje mirovina za samo 0,56 posto potvrđuje opravdanost umirovljeničkog zahtjeva, ističu udruge te dodaju da je takav postotak “rasta” mirovina, najniži u posljednjih pet godina, a i među najnižima je u zadnjih nekoliko desetljeća.

Prosječna mirovina je 1999. godine iznosila 1322 kune, a danas je 2567 kuna, podsjećaju. Prosječna plaća je te iste godine vrijedila 3055 kuna, a danas je 7038 kuna. To znači da su plaće u protekle 22 godine porasle za 3983 kune odnosno za 130 posto, a mirovine za samo 1258 kuna odnosno 95 posto. Dakle, u apsolutnom iznosu plaće su porasle za više od tri puta u odnosu na mirovine. Umirovljenici se pitaju – dokle, iako nemaju ništa protiv da se plaće povećavaju jer su i one niske, ali traže da ih mirovine barem prate. “Osobito je to važno kad živimo u uvjetima rastućeg siromaštva starijih od 65 godina (30,1 posto!) te u doba pandemije kad je socijalna sigurnost oslabljena i standard sve niži”, zaključuje se u priopćenju.

bkk

Foto: Unsplash