/Umirovljeniku zbog ovrhe sa zaštićenog računa uzeli 1000 kuna!

Umirovljeniku zbog ovrhe sa zaštićenog računa uzeli 1000 kuna!

Zagrebački umirovljenik Mislav Mlinar ostao je u šoku kada mu je na račun umjesto 2.400 kuna “sjelo” oko tisuću kuna manje. Odgovor je odlučio potražiti u HZMO-u gdje su mu, piše Novčanik.hr, kazali da je nad njegovim računom sprovedena ovrha Zagrebačkog Holdinga za dug iz 2004. i iz 1996. godine.

Kako kaže, riječ je o neplaćenom računu za vodu za stan koji je prodao, iako su mu u Vodoopskrbi i odvodnji rekli da je sve obveze podmirio. No sve i da nije, ima zaštićeni račun s kojeg mu je skinut iznos do 1.400 kuna, s koliko sada treba preživjeti mjesec. 

Prema Ovršnom zakonu, od ovrhe su izuzete tri četvrtine mirovine. Na primjeru prosječne mirovine (bez međunarodnih isplata) od 2.723 kune, dužniku bi tako za život moralo ostati najmanje 2.000 kuna. No u ovom slučaju ovrha uvelike premašuje zakonom zadani postotak.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, komentirajući ovaj slučaj za Novčanik.hr, podsjećaju da moraju postupati prema rješenjima o ovrsi.

“Zavod je, među ostalim, u obvezi provoditi mjesečne obustave rate kredita uz suglasnost korisnika mirovine, a na zahtjev banaka. U tome slučaju radi se o dobrovoljnoj naplati koju Zavod obavlja u interesu umirovljenika, ali u slučaju kada zaprimi rješenja o ovrsi dužan ga je bez odgode provesti budući da prisilna naplata ima prednost pred dobrovoljnom naplatom. Upravo je to slučaj u predmetu gospodina Mislava Mlinara” – navode u HZMO-u.

Pojašnjeno, zaštićeni račun ne igra nikakvu ulogu kada stigne rješenje o ovrsi ako je njegov vlasnik pristao na dobrovoljnu naplatu s računa jer, prema obrazloženju HZMO-a, prisilna naplata ima prednost pred dobrovoljnom naplatom.

mšm/novčanik.hr

Foto: Pixabay