/VRIJEDAN PROJEKT – Umirovljenici dobili besplatne treninge i vježbanje kroz šest mjeseci!

VRIJEDAN PROJEKT – Umirovljenici dobili besplatne treninge i vježbanje kroz šest mjeseci!

Varaždinska udruga “Bolji dom” poziva sve umirovljenike i osobe starije od 60 godina da im se  pridruže na besplatnim treninzima i vježbanjima tijekom narednih šest mjeseci. Sve vježbe vode stručni treneri i fizioterapeuti, a organizirane su u tri termina tjedno. Projekt je financiralo Ministarstvo za demografiju kako bi se tjelesnom aktivnošću poboljšalo zdravlje starijih osoba.

Udruga za skrb o starijim i nemoćnim osobama „Bolji dom“ Gornji Kneginec dobila je bespovratna sredstva Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike za projekt „Vježbaj i ostani zdrav!“ Vrijednost projekta je 70.000 kuna, a cilj mu je povećanje tjelesne aktivnosti starijih osoba te u konačnici poboljšanje zdravstvenog stanja. Projekt uključuje besplatne treninge i vježbanje za umirovljenike punih šest mjeseci u 2020. godini, a koji su prilagođeni njihovoj dobnoj skupini, prenosi Mirovina.hr.

Treninzi se održavaju triput tjedno na dvije lokacije u gradu Varaždinu, utorkom i četvrtkom ujutro te srijedom popodne kada su fizikalne vježbe. Projekt uključuje i testiranje te konzultacije svakog polaznika od strane liječnika specijaliste. Sva oprema je osigurana od strane udruge, a svakog polaznika očekuje i poklon.

Razna istraživanja potvrdila su da vježbanje kod starije populacije smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, prekomjerne tjelesne težine, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, tumora debelog crijeva, anksioznosti i depresije, inkontinencije i još mnogih drugih oboljenja. Prvi rezultati vidljivi su već nakon nekoliko tjedana i motivacija su za daljni rad.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija