/‘ZAŠTITIMO NAŠE NONIĆE’ Policija u Istri zbog čestih prijevara pokrenula poseban projekt za umirovljenike

‘ZAŠTITIMO NAŠE NONIĆE’ Policija u Istri zbog čestih prijevara pokrenula poseban projekt za umirovljenike

Policijska uprava istarska je s partnerima Istarskom županijom i Radio Istrom napravila preventivni projekt koji je usmjeren za zaštitu starijih osoba. 

Dobro je poznato kako se česte prijevare vrše upravo nad osobama starijima od 65 godina, a kako bi se to spriječilo, napravljeni su radijski spotovi s upozorenjima, održat će se edukacije za starije osobe, a dobit će i preventivne letke na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Cilj projekta je smanjiti broj kaznenih djela prijevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati javnost i osobe starije dobi na problematiku i spriječiti počinitelje na daljnje akcije, ali i potaknuti starije osobe da prijave počinitelje prijevara, prenosi Mirovina.hr.

Iz policijske uprave istarske su objasnili i koji je povod ove akcije.

“Tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirali smo 48 kaznenih djela prijevare i 12 kaznenih djela računalne prijevare. Najviše se radilo o posudbama novca, a starije osobe novac su uglavnom posuđivale osobama koje su upoznale putem društvenih mreža. Također je bilo slučajeva lažnog predstavljanja, kupovine različitih proizvoda po višim cijenama od realne cijene, ali i slučajeva prijevara prilikom trgovine kriptovalutama”, poručili su iz policije.

mšm/mirovina.hr

Foto: PU istarska