/Završni prijedlog mirovinske reforme: u mirovinu sa 67!

Završni prijedlog mirovinske reforme: u mirovinu sa 67!

Vlada je donijela završni prijedlog dokumenta o mirovinskoj reformi. Sudeći prema dostupnim informacijama, radit će se duže, a mirovine će biti manje. U mirovinu će se ići sa 67 godina, a uvodi se i nacionalna mirovina.

Prema novom prijedlogu, umirovljenici će moći ponovno raditi, i to četiri sata. Dodatak od 27 posto samo je za one koji prijeđu u prvi mirovinski stup. To su prijedlozi mirovinske reforme koji su procurili u javnost, a o svemu, barem do ponedjeljka i javne rasprave, nadležni ministar šuti, piše Dnevnik.hr

Štednja iz drugog mirovinskog stupa i prelazak u prvi osigurali bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu. To vrijedi za one rođene 1962. godine i mlađe. Onima koji to odaberu mirovina će biti veća. Ostanak u oba stupa značit će manju mirovinu.

Primjerice, radnik s prosječnom plaćom prema nekim izračunima imao bi mirovinu 2.980 kuna ako bi je primao iz oba stupa. Odluči li se za mirovinu samo iz prvog stupa, bit će mu veća za 603 kune i iznosit će 3.583 kune. Za to su i u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

”Da prilikom umirovljenja birate hoćete li prijeći u prvi stup, gdje vam država jamči vašu mirovinu, ili ćete ostati u drugom stupu“, rekla je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

O reformi bivši ministar nema lijepe riječi.

”Ministar Pavić grobar je mirovinskog sustava i sve ovo što sada radi radi na štetu i sadašnjih i budućih umirovljenika, a 27 posto je nešto što zaslužuju svi oni koji odlaze u mirovinu, bez obzira na to kada su rođeni“, rekao je Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava.

Stranka umirovljenika  traži rješenje i za buduće umirovljenike.

”Trebalo bi dati 27 posto dodataka na mirovine svima, i starim i novim umirovljenicima za godine provedene samo u prvom stupu, po načelu isti doprinos – isto pravo. Ali treba pronaći modalitet da se drugostupanjskim budućim umirovljenicima da neki dodatak na tu osnovnu mirovinu jer je ona doista prenisko utvrđena“, objašnjava Silvano Hrelja iz Stranke umirovljenika.

Premijer Andrej Plenković ističe kako mirovinska reforma ima dva važna cilja.

”Jedan je održivost mirovinskog sustava, a drugi je primjerenost mirovina. Da prevedem, da mirovine budu veće i da po onim postojećim propisima nitko ne dođe u situaciju koja bi bila diskriminirajuća, a to bi nam se dogodilo“, objašnjava predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Prijedlog reforme u ponedjeljak bi trebao ugledati svjetlo dana. Najprije javna rasprava, zatim Vlada, a onda čitanje u Saboru i, bude li većine, usvajanje do kraja godine.

mšm/dnevnik.hr

Foto: Pixabay