/Zbog većih mirovina gube besplatno zdravstveno osiguranje: To je sramota, a rješenje se ne nazire!

Zbog većih mirovina gube besplatno zdravstveno osiguranje: To je sramota, a rješenje se ne nazire!

Oko 250.000 umirovljenika će od 1. srpnja 2019. godine dobiti u prosjeku pedesetak kuna veću mirovinu. Riječ je o najnižoj mirovini koja će biti uvećana za oko 4,5 posto. No nekoliko tisuća njih već je u panici jer će završiti u minusu zbog toga što više neće imati besplatno dopunsko osiguranje. Upitali smo Jasnu A. Petrović, predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske nazire li se rješenje za naše umirovljenike i kada će napokon doći do povećanja cenzusa za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

“Uvijek kada dođe do situacija poput ove javljaju nam se umirovljenici u panici jer će izgubiti pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Sramota je što još nije došlo do promjene cenzusa, a mi to stavljamo kao prioritetni zahtjev još od 2012. godine. No nastavljamo s pritiscima na Ministarstvo zdravstva da napokon postigne dogovor s Ministarstvom financija koje blokira utvrđivanje novog cenzusa i zaštitu najsiromašnijih”, rekla nam je Jasna A. Petrović.

Podsjetila je kako su na inicijativu Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika u veljači ove godine održani razgovori u Ministarstvu zdravstva.

“Na prvom mjestu je bio naš zahtjev za povećanje cenzusa za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, koja nije mijenjana od 2004. godine. Naime, pri svakom usklađivanju mirovina nekoliko tisuća novih umirovljenika izgubi to pravo zbog neadekvatnog cenzusa. Stoga smo zatražili da se uvede automatsko usklađivanje cenzusa prema iznosu godišnje linije siromaštva, koja ove godine iznosi 2.321 kunu za samca”, istaknula je Petrović.

Napomenula je kako je neshvatljivo da se toliko godina nije promijenio cenzus koji je 2004. iznosio za samca 1.939 kuna, a za člana kućanstva 1.516 kuna.

“Inzistirali smo da se do 1. srpnja ove godine riješi povećanje cenzusa, jer se više ne može dovoditi najsiromašnije umirovljenike u stanje straha od usklađivanja mirovine i mogućeg gubitka dopunskog zdravstvenog osiguranja. Tražili smo da se census uredi u trećem tromjesečju ove godine, no zasad ne vidimo pomake”, poručila je za kraj Jasna A. Petrović.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva