/Željko Šemper na Europskom sudu za ljudska prava traži veće mirovine

Željko Šemper na Europskom sudu za ljudska prava traži veće mirovine

Slučaj državnog duga umirovljenicima koji su zakinuti prije 20 godina zbog usklađivanja mirovina, nekadašnji HSU-ov saborski zastupnik, ekonomist Željko Šemper pokušao je riješiti na Ustavnom sudu, no neuspješno. Njegov prijedlog ocjene ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju nedavno je odbačen. Međutim, tu nije kraj priče jer je tužbu ovih dana poslao u Strasbourg.

Da je Ustavni sud prihvatio prijedlog ocjene ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju, država bi građanima umirovljenima od početka 1999. godine morala povećati mirovine za 10,5 posto. Naime, od 1. siječnja te godine mirovina se određivala po aktualnoj vrijednosti od 35,16 kuna. No, u to nije uračunat odštetni dodatak prema presudi Ustavnog suda iz 1998. godine u korist umirovljenika zbog usklađivanja mirovina koje od 1993. godine nije bilo po zakonu.

Željko Šemper tražio je lani da se ta prva aktualna vrijednost mirovine iz 1998. godine, kada je provedena mirovinska reforma, korigira, smatrajući da su umirovljenici “pokradeni”. Nažalost, ništa od satisfakcije na ovom polju, jer je Ustavni sud u ožujku njegov prijedlog ocijenio kao – nepravodoban.

Kako ništa od navedenog nije urodilo plodom, pravdu je sada odlučio potražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Moja tužba odletjela je 24. lipnja u Strasbourg na Europski sud za ljudska prava. Obrazac Suda ima 11 stranica s navedenim činjenicama, pritužbama, obrazloženjem i dokazima da su u Hrvatskoj iscrpljene sve pravne institucije oko problema izračuna prve aktualne vrijednosti mirovine. Uz to, u 19 priloga je 28 stranica dokaznog materijala. Iako nisam pravnik, nadam se da će Sud u Strasbourgu prihvatiti moju tužbu, moje čvrste argumente i da nisam negdje ‘fulao’ vrlo stroga pravila Konvencije i protokola Suda. Mala greška u tužbi, nepoštivanje 100 posto svih uputa i sve završi u košu Suda”, rekao je Željko Šemper za mirovina.hr.

pv/Jasmina Grgurić/mirovine.hr

FOTO: pixabay/ilustracija