/‘ŽENE POGOĐENIJE SIROMAŠTVOM’ Država se baš nije iskazala: Nacionalna naknada za starije porasla samo 2,8 posto!

‘ŽENE POGOĐENIJE SIROMAŠTVOM’ Država se baš nije iskazala: Nacionalna naknada za starije porasla samo 2,8 posto!

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će 17. veljače isplatiti nacionalnu naknadu za starije osobe. Ova vrsta pomoći isplaćuje se zadnjih godinu dana građanima starijima od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu, jer nisu skupili dovoljno godina radnog staža. Iznos od 800 kuna sada je povećan prvim usklađivanjem za 2,8 posto, što je malom broju od svega 5.757 korisnika, četverostruko manjem od očekivanog, donijelo samo 20 kuna “povišice”.

Nacionalnu naknadu za starije osobe prima samo 5.757 osoba starijih od 65 godina koje nemaju mirovinu. Razlog je strogo postavljeni prihodovni cenzus kućanstva koji ne smije biti veći od 800 kuna po članu obitelji. Upravo toliko iznosi i “nacionalna mirovina” koja je nakon godinu dana postojanja doživjela svoje prvo usklađivanje. Ono iznosi 2,8 posto što je na ovako malenu potporu svega 20,80 kuna povećanja, piše Mirovina.hr.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje naknadu za siječanj isplatit će 17. veljače 2022. godine. Riječ je o 4,6 milijuna kuna iz državnog proračuna. Nacionalnu mirovinu prima znatno veći broj žena u starosti pogođenih teškim siromaštvom, 64,81 posto u odnosu na 35,19 posto muškaraca.

Država je predvidjela da će broj korisnika biti barem 20.000, a procjenjuje se da je starijih građana bez mirovine čak trostruko više i od te brojke. Razlog malog broja korisnika naknade su strogi uvjeti, ali i činjenica da je socijalna pomoć za samca čak i veća, iako se kod nje gleda i imovinski cenzus, što kod nacionalne naknade nije slučaj.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija