/‘ŽRTVE PANDEMIJE’ Sindikati traže posebne mjere za umirovljenike i one socijalno najugroženije

‘ŽRTVE PANDEMIJE’ Sindikati traže posebne mjere za umirovljenike i one socijalno najugroženije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

U pismo Sindikati pozdravljaju mjere usvojene za osiguranje funkcioniranja zdravstvenog sustava u borbi protiv bolesti Covid-19 te potpore za očuvanje radnih mjesta. Ujedno pozdravljaju i mjere koje je ovih dana usvojila Europska komisija, a čiju provedbu sindikati traže na nacionalnoj razini.

“Covid-19 inficira milijune ljudi diljem Europe i svijeta. No, oni koji plaćaju najvišu cijenu, često svojim životom, su građani stariji od 70 godina – skloniji su zarazi ovim virusom i umiranju od njegovih posljedica. Još ranjivije su dobne skupine starijih od 80 godina, već pogođene drugim bolestima”, stoji u pismu sindikalaca.

Međutim smatraju da je ključno da se, sukladno preporuci Europske komisije, posebna pozornost usmjeri ka starijim osoba, posebno siromašnima te osobama s invaliditetom, umirovljenicima koji žive u teškim uvjetima i onima koji žive sami i to kroz posebne mjere kojima bi se navedenim skupinama pružila posebna potpora te zdravstvena i socijalna zaštita.

“Kako u Hrvatskoj 52 posto umirovljenika prima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva od 2485 kuna te kako prosječna mirovina od samo 2507 kuna čini samo 38 posto prosječne neto plaće, jasno je da su potrebne odgovarajuće mjere solidarnosti kojima bi im se omogućilo preživljavanje u ovim vrlo teškim uvjetima pandemije”, napominje se u priopćenju kojeg potpisuju predsjednici SSSH-a Mladen Novosel te predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Sindikati upozoravaju i na delikatne okolnosti  u kojima se nalaze starije osobe koje borave u domovima te tvrde kako se najčešće radi o objektima čije osoblje često nije adekvatno zaštićeno. 

“K tome, kako Hrvatska ima vrlo nisku pokrivenost starijih od 65 godina brojem postelja u domovima umirovljenika, a novi se gotovo i ne grade u javnom sektoru, osobito je važno posvetiti veću pozornost i takvim oblicima skrbi”.

Zaokretom prema razvoju ekonomije skrbi (‘care economy’) Hrvatska bi mogla postići sinergijski učinak i u ekonomskom i u socijalnom području tvrde sindikati.

“Računamo na vašu intervenciju u obrani zdravlja svih hrvatskih građana, a vezano uz starije osobe, kao najosjetljiviju skupinu, intervencija mora biti i zdravstvena i socijalna. Oni su generacija koja je pridonijela izgradnji Hrvatske i Europske unije, a upravo oni plaćaju previsoku cijenu – stoga zaslužuju solidarnu potporu generacija koje stižu nakon njih” poruka je sindikata.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija