/‘HRABRA ŽENA’ Katica (47) je preboljela moždani udar: ‘Uvela sam velike promjene, time sam izabrala život!’

‘HRABRA ŽENA’ Katica (47) je preboljela moždani udar: ‘Uvela sam velike promjene, time sam izabrala život!’

„Prvo čega sam se odrekla su bile cigarete. Nakon toga sam počela proučavati prehranu. Savjetujem svima da stave zdravlje na prvo mjesto i krenu mijenjati loše životne navike“, rekla nam je Katica (47) iz Zagreba kojoj se život preokrenuo u rujnu prošle godine kada je doživjela moždani udar neposredno prije odlaska na posao. Iako se od svega uspješno oporavlja, kaže kako su joj se životne navike promijenile te sada zdravije živi.

Upitali smo ju kako je izgledala njezina borba s teškom bolešću, tko joj je bio najveća podrška, koliko joj znači sudjelovanje u akciji “Dan crvenih haljina” te što bi poručila ženama, vezano uz brigu za vlastito zdravlje.

Jeste li primijetili rane simptome moždanog udara?

Tog radnog ponedjeljka ujutro ustala sam i krenula se spremati za posao. Uzela sam kopču za kosu da se mogu istuširati. No kopča mi je ispala, a ja sam uporno pokušavala zakopčati kosu, ne sluteći da je išta krenulo loše. To je iritiralo moju sestru koja me pitala ‘Što to radim?’. Ni nakon toga nisam primijetila problem, ali je ona vidjela moju desnu ruku u disfunkciji i rekla ‘Pogledaj me’ i vidjela iskrivljena usta na desnoj strani.

Sestra je prepoznala simptome i nazvala Hitnu pomoć, a ja sam shvatila da je razgovarala sa službom Hitne pomoći i pitala sam ju zašto ih je zvala. Njezin odgovor je bio zato što nisam dobro, da bi ja na to odgovorila da sam dobro. To je razgovor kojeg se sjećam, a dalje se sve odvijalo kao u magli i nisam bila svjesna da je to moždani udar, što više negirala sam ga.

Kada je započela i kako je izgledala vaša borba s ovom bolešću?

Tog dana kada sam završila u bolnici sestra mi je rekla da sam obula i vezala žnirance na tenisicama bez problema, što je malo ‘zbunilo’ doktoricu. Prema tome ispada da je fizička oduzetost bila kratkotrajna, dok je dezorijentiranost bila prisutna.

Ostala radnja se odvijala u bolnici – vađenje nalaza te operacija, točnije trombektomija. Nakon toga je krenuo moj oporavak i prilagodba novom načinu života.

Koliko vam se život promijenio nakon moždanog udara? Jeste li promijenili neke životne navike?

Da, život mi se promijenio, a prvo čega sam se odrekla su bile cigarete. Nakon toga sam počela proučavati prehranu i uvela velike promjene, time sam izabrala život. Sportske aktivnosti sam prilagodila svome sadašnjem stanju – umjereno, ali redovito.

Koliko vam znači sudjelovanje u akciji „Dan crvenih haljina“?

Bila sam pozitivno iznenađena pozivom za sudjelovanje u akciji  „Dan crvenih haljina“. Bila bi sretna kada bismo bili više povezani i voljela bih da je više takvih druženja i podrške. Naime, nakon ovoga iskustva teško je samome boriti se sa strahom da se ne ponovi moždani udar.

Ova akcija može educirati i probuditi svijest kod drugih žena, da prije nego se dogodi, uspiju spriječiti moždani udar.

Što biste za kraj poručili svima, posebice ženama, vezano uz brigu o zdravlju?

Moja poruka i savjet nakon proživljenog moždanog udara jest da se moždani udar može dogoditi svakome – nije uvjetovan godinama, debljinom i slično, stoga stavite zdravlje na prvo mjesto i krenite mijenjati loše životne navike.

Hvala Bogu, u mojem slučaju posljedice su minimalne, ali ne bih željela da se ponovi.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Zvonimir Ferina