/‘UOČI DANA CRVENIH HALJINA’ Dr. Poljaković: Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke!

‘UOČI DANA CRVENIH HALJINA’ Dr. Poljaković: Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke!

“Hrabre žene koje su preboljele moždani udar ispričat će svoju priču i upozoriti sve nas na potrebu prilagodbe, promjene načina života i brige za vlastito zdravlje”, rekla nam je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva. Ova specijalistica neurologije trenutno sudjeluje u pripremama za javnozdravstvenu akciju “Dan crvenih haljina 2022.” koja će svoju završnicu imati u petak, 4. veljače pod motom „prvi petak u veljači #nosicrveno“.

U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6000 umrlih svake godine, a od toga je otprilike 60% žena. Upravo će se zato četvrtu godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati ova hvalevrijedna edukativna akcija.

Dr. Poljaković nam je u razgovoru otkrila više o samoj akciji, kako spriječiti moždani udar i prepoznati rane simptome, što možemo učiniti da stanemo na kraj crnoj statistici i koju bi poruku odaslala ženama, ali i svim građanima uoči “Dana crvenih haljina.”

Kada i zašto je nastala javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina” i koji joj je cilj?

“Dan crvenih haljina” organizira se već više od 20 godina u svijetu s osnovnim ciljem sprječavanja, ranog prepoznavanja i učinkovitog liječenja moždanog udara u žena. U Hrvatskoj je prvi “Dan crvenih haljina” organiziran od strane HLZ – Hrvatskog neurološkog društva u Zagrebu 2019. godine, te se od tada redovito održava. Zagrebu su se pridružili i brojni drugi gradovi u Hrvatskoj dajući tako veliku potporu ženama oboljelima od moždanog udara. 

Koliko žena u Hrvatskoj svake godine oboli od moždanog udara? Kako stati na kraj crnoj statistici?

U Hrvatskoj svake godine od moždanog udara oboli otprilike 12 do 15.000 osoba. Od toga je 60% žena što čini u brojkama otprilike 8.000 do 9.000 žena. Nažalost, usprkos današnjim sve uspješnijim metodama liječenja 30% oboljelih od moždanog udara će umrijeti a 30% će ostati trajno ovisnima o tuđoj pomoći. Ako i te postotke pretvorimo u brojeve, svake godine od moždanog udara umire oko 3.000 žena.

Sukladno europskim i svjetskim podacima, smrtnost od moždanog udara opada u posljednjih 20-tak godina, no nažalost je još uvijek previsoka. Još uvijek ćemo najuspješnije utjecati na ove porazne brojke prevencijom, odnosno smanjenjem incidencije moždanog udara. U tom smislu u Hrvatskoj imamo još dosta posla, budući da je broj oboljelih od moždanog udara na 100.000 stanovnika kod nas još uvijek relativno visok, a svakako značajno viši od prosjeka u zapadnoeuropskim zemljama.

Kako spriječiti moždani udar i prepoznati rane simptome?

Na veliki dio čimbenika rizika za moždani udar možemo utjecati. Smatra se da bi se pravilnom prevencijom moglo spriječiti čak 80% moždanih udara. Glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati jesu krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol. Upravo se nevjerojatnom čini činjenica da su sve to bolesti ili stanja ili navike koje možemo kod većine osoba jednostavno držati pod kontrolom ili izbjegavati, a koje su uzrok najvećeg broja moždanih i srčanih udara. Od čega je moždani udar, kao što smo rekli, fatalnija bolest za žene a srčani pak za muškarce.

Znakovi moždanog udara su nagli prestanak određene funkcije kojom zahvaćeni dio mozga upravlja. Pa tako je to najčešće govor (osoba prestane govoriti ili nerazumljivo govori i ne razumije upite), motorika (dolazi do jasne asimetrije lica, jedna strana usnog kuta “visi” i/ili do slabosti jedne polovice tijela – ruke i noge), osjet (polovica tijela je utrnuta), smetnje ravnoteže (osoba se ruši udesno ili ulijevo)…Naravno, svim našim funkcijama upravljaju pojedini dijelovi mozga, pa stoga i klinička slika moždanog udara može biti jednako raznolika. No ovi nabrojeni znakovi su najčešći te je jedan od ciljeva naše akcije edukacija cjelokupnog pučanstva, bez obzira na dob, prepoznavanje ovih znakova.

Koliko ste zadovoljni odazivom na dosadašnje akcije? Jeste li primijetili da je ovakav način podizanja svijesti polučio rezultate?

Ova se akcija održava u gradu Zagrebu već četvrtu godinu, izuzetno je dobro popraćena a sada taj dan obitelježavaju i drugi gradovi diljem Hrvatske. Imamo brojne pokazatelje da ova, i slične javnozdravstvene akcije, imaju veliki utjecaj na promjene načina života, ponašanja pa i prepoznavanja pojedinih simptoma u našoj populaciji.

Bolesnici s moždanim udarom dolaze sve brže do bolnice i sve se uspješnije liječe. Brojne žene koje su sudjelovale u našoj akciji danas žive potpuno drugačijim, zdravijim životom. Iskreno vjerujemo da jedino ovakvim akcijama možemo doista promijeniti svijest ljudi o značaju prevencije i liječenja pojedinih bolesti.

Kako će izgledati ovogodišnji “Dan crvenih haljina”? Koliko žena koje su pobijedile moždani udar će sudjelovati i na koji način?

Ove ćemo godine pokušati prenijeti istu poruku kao i do sada – poruku hrabrih žena koje su preboljele moždani udar a koje će ispričati svoju priču i upozoriti sve nas na potrebu prilagodbe, promjene načina života, brigu za vlastito zdravlje. Tijekom akcije pod sloganom „Moždani udar se može dogoditi svakome“ održat ćemo prilagođena predavanja u Domovima umirovljenika i visokoškolskim institucijama, gdje ćemo govoriti o čimbenicima rizika za moždani udar i u mladih i u starijih žena.

Održat ćemo i  jedan stručni skup s prigodnim stručnim predavanjima namijenjen zdravstvenim radnicima, objaviti brojne stručne i javnozdravstvene sadržaje na društvenim mrežama, ali isto tako i prirediti prigodni završni program sukladno važećim epidemiološkim mjerama. Tijekom svečanog završnog programa, zvijezde večeri su šest žena koje su preboljele moždani udar, a koje će govoriti o svojim iskustvima tijekom proživljavanja ove teške bolesti uz komentare stručnjaka te prigodan dodatni program, te koje će na kraju nositi reviju crvenih haljina doniranih od strane naših najznačajnijih modnih kreatora. Time će ova večer pokazati da se, bez obzira na ozbiljnost ove bolesti i teške posljedice koje ona može ostaviti na živote bolesnika i njegove obitelji, ona može i prebroditi te potaknuti sve nas da brinemo o svome zdravlju.

Koja je Vaša poruka za kraj? Što biste poručili ženama, ali i svim građanima, uoči “Dana crvenih haljina”?

Moždani je udar u žena previše često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. „Dan crvenih haljina“ promiče borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju, prepoznavanju prisutnih čimbenika rizika, te uspješnom liječenju.

Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji ishod zbrinjavanja moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa našom akcijom želimo prvenstveno u žena potaknuti izniman značaj brige o vlastitom zdravlju i svim onim čimbenicima koji mogu na njega utjecati.  

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Domagoj Biondić