/Buljan Flander upozorava: Seksualno zlostavljanje događa se kod nas, ne ‘tamo u nekoj Americi’; svaki put me užasnu komentari koji stigmatiziraju žrtvu

Buljan Flander upozorava: Seksualno zlostavljanje događa se kod nas, ne ‘tamo u nekoj Americi’; svaki put me užasnu komentari koji stigmatiziraju žrtvu

Srpska glumica Milena Radulović javno je obznanila da je žrtva silovanja svog profesora glume Miroslava Mike Aleksića i tako pokrenula val anonimnih ispovijesti žrtava seksualnog nasilja u sklopu inicijative “Nisam tražila” i “Nisi sama”. S iskustvima spolnog uznemiravanja mnogi su istupili punim imenom i prezimenom.

“Nisam tražila” stranica je koju su pokrenule glumice u susjednoj Bosni i Hercegovini, a ista je u samo nekoliko sati povezala žene iz cijele regije. Svaka od njih ispričala je svoje traume i jedna drugoj su poručile: Nisi sama. Regionalni pokret pokrenuo je tako i val prijava za spolno uznemiravanje u obrazovnim institucijama, ali i na radnim mjestima u Hrvatskoj.

Nije rijetko da u slučaju seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja dolazi do stigmatizacije žrtve, a u posljednje vrijeme možemo vidjeti i razne komentare na društvenim mrežama, gdje čak dolazi do verbalnog napada na žrtve. Ovu osjetljivu temu komentirala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih te jedna od rijetkih osoba koja radi sa žrtvama seksualnog nasilja.

“S obzirom na to da već tri desetljeća radim sa žrtvama seksualnog zlostavljanja jako dobro znam koliko se osjećaju obilježenima, kao ‘roba s greškom’. Smatraju da su oni krivi za to što im se događalo, imaju izražen osjećaj srama, boje se da im nitko neće vjerovati i da će ih okolina osuđivati te da su oni krivi što su razorili obitelj jer su se povjerili nekome. Upravo zato odgoda razotkrivanja, tj. vrijeme proteklo od zlostavljanja do trenutka kad se žrtva povjeri je deset od 16 godina”, rekla je Buljan Flander.

“Istraživanja pokazuju da je svako peto dijete do 18. godine doživjelo neki od oblika seksualnog zlostavljanja, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Zlostavljači su najčešće poznati i bliski ljudi, a tek deset posto žrtava se povjeri. Zlostavljači su osobe koje imaju neku vrstu moći nad žrtvom i vrlo često zaprijete da ne smije nikome reći jer joj i tako nitko neće vjerovati ili će se žrtvi, odnosno članovima obitelji nešto loše dogoditi”, upozorava.

“Nakon što se povjeri, za žrtvu je vrlo traumatizirajuće, ako je se ispituje više puta na različitim mjestima, od strane različitih ispitivača, kada mora dokazivati da ona govori istinu, a pri tome istovremeno može biti izložena nevjerovanju i stigmatizaciji od strane okoline”, dodala je.

“Koliko god sam takvih teških priča čula od djece i mladih s kojima sam radila, svaki put me iznova užasnu komentari kojima se stigmatizira i osuđuje žrtva, ili se propituje jesu li on ili ona slali neke signale da i sami to žele, govore li istinu… 

Takvi komentari zapravo predstavljaju novo zlostavljanje žrtve. Nadam se da će povjeravanje velikog broja žrtava, koje se sad pokrenulo u Hrvatskoj, dovesti do podizanja javne svijesti da se seksualno zlostavljanje događa u  našim obiteljima, u našem susjedstvu, u našoj zajednici, a ne tamo negdje u Americi”, rekla je Buljan Flander. 

Bjonda Lučić

Foto: Unsplash