/Kristina (21) iz SOS Dječjeg sela Lekenik u finalu za prestižnu svjetsku nagradu

Kristina (21) iz SOS Dječjeg sela Lekenik u finalu za prestižnu svjetsku nagradu

Kristina Ivanuš (21) odrasla je pod okriljem SOS Dječjeg sela Lekenik, a danas se nalazi među osam finalista za nagradu Herman Gmeiner Award koja se dodjeljuje uspješnoj djeci SOS Dječjeg sela na globalnoj razini. Kristina se bori za očuvanje okoliša i zdravlje našeg planeta, a pobijedila je i tešku neurološku bolest. Kako bi osvojila nagradu svoj glas joj možete dati i vi, i to do 23. srpnja.

Sa svoje četiri godine Kristina je postala dijete SOS Dječjeg sela Lekenik. Ondje je došla, sa svojom starijom sestrom, živjeti u SOS obitelj s još četvero djece i SOS mamom.

“Imali smo jako dobre odnose međusobno, iako smo iz različitih obitelji živjeli u jednoj kući. Bilo je tu i malih svađa, a naša SOS mama nas je uvijek učila da se pomirimo i lijepo ponašamo jedni prema drugima. Dane sam provodila s prijateljicama doma, bavila se dramskom sekcijom, svirala violinu, vozila bicikl i role, penjala se po drveću. Ali u cijeloj priči bilo je ponekad i teških trenutaka”, prisjetila se Kristina.

Kad joj je bilo 15 godina seli u SOS zajednicu mladih u Veliku Goricu gdje ostaje do svoje 18. godine kad upisuje fakultet i seli u Zagreb. Riječ je o vrlo uspješnoj mladoj djevojci iza koje je upornost i životna borba s neurološkom bolešću i životom bez roditeljske skrbi koji za nju nije bio nimalo lagan, piše vgdanas.

“Sa šest godina je krenula moja bolest perifernih živaca. Simptomi su bili da sam često padala, imala trnce u nogama, jako sam brzo gubila snagu u nogama”, objasnila je Kristina.

No unatoč svim problemima Kristinin vedar sportski duh pomogao joj je da premosti sve prepreke. Mnogo bavljenja sportom, kako kaže, doprinijelo je da je s 18 godina potpuno ozdravila. Danas se Kristina nalazi među osam finalista iz cijelog svijeta koji se bore za nagradu Herman Gmeiner Award koja se svake druge godine dodjeljuje najuspješnijem djetetu SOS Dječjeg sela na globalnoj razini.

Njezina životna priča daje odgovor na to kako se baš ona našla u finalu ovog natječaja istaknuvši se među brojnom djecom i mladima SOS Dječjih sela u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Iako pod dijagnozom teške neurološke bolesti u djetinjstvu, Kristina se počela baviti sportom i to ronjenjem koje joj je, kako kaže, bilo njezina terapija. Danas se bavi ronjenjem u ekološke svrhe te radi kao podvodni model. Rado sudjeluje u akcijama čišćenja podmorja.

“Nedavno smo očistili pet tona smeća iz podmorja na Pelješcu kroz akciju “Think green”. Stvarno je to lijep osjećaj kad znate da možete prirodi pomoći”, poručila je Kristina.

Za Kristinu svoj glas možete dati i vi i to do 23. srpnja kako bi upravo ona među četiri ženske finalistkinje osvojila nagradu Herman Gmeiner Award. Sve o nagradi, kao i video kojim se predstavila, možete pogledati OVDJE.

mšm/maja peranić/vgdanas

Foto: privatna arhiva