/Lastovka o pokladnim običajima starim stoljećima: To su dani za koje se živi na otoku!

Lastovka o pokladnim običajima starim stoljećima: To su dani za koje se živi na otoku!

Na Lastovu, našem najjužnijem naseljenom otoku, upravo traje 537. Lastovski poklad. Riječ je o jednom od najstarijih živućih pokladnih običaja na ovim prostorima. Kulturno je to blago i stoljećima stara tradicija koja ima veliki značaj za Lastovce koji u Pokladu sudjeluju od ranog djetinjstva. Jedna od njih je Carla Lučia Grgurević (23) koju smo upitali kako se priprema za nadolazeći vikend i Pokladni utorak te koliko joj znači biti dijelom Lastovskog poklada.

Carli je ovo 10. godina da sudjeluje u pokladnim običajima na otoku.

“Od malena sam išla u male maškare koje se održavaju u Pretilu nedjelju. Upravo šivamo kostime i svake godine se trudimo da se ne ponavljamo. Ove godine smo prijateljica i ja zvjezdana prašina”, rekla nam je Carla.

Na naš upit koliko joj znači Lastovski poklad, odgovorila je:

“Zaista mnogo. To je jedan događaj koji nam djedovi i bake, kasnije roditelji, pa i ostali otočani usade dok smo mali i jednostavno su to dani za koje se živi na otoku. Nije lako opisati riječima koliko ljudima ovdje to znači”, istaknula je Carla Lučia i dodala kako sve ima svoju čar, ali da joj je najdraži dio ove tradicije kupljenje jaja.

Podsjetimo, pokladni običaji na Lastovu počinju blagdanom Sv. Antuna, 17. siječnja i traju do Čiste srijede, a iznimno mogu započeti i na blagdan Sv. Tri kralja – 6. siječnja.

Na Pretili ponedjeljak izrađuje se Poklad, lutka od slame i bombe (petarde) koja je simbol svih događanja tijekom poklada. Poslije izrade Poklada je zajednički ručak, a zatim se ide po selu od kuće do kuće i kupe se jaja koja se jedu na Čistu srijedu. Svi sudionici kupljenja jaja budu obučeni kao grube maškare.

No najsvečaniji i najvažniji dan u pokladnim običajima je Pokladni utorak kada se svi sudionici običaja od jutra pripremaju za završnu svečanost. U podne se pokladari okupljaju na salu, a povorka ide dovesti sanatura i tovara koji nosi Poklada kroz selo. Poklad na uzu, na Pokladarevoj grži, mora biti točno u 15 sati.

Poklad se niz uzu spušta tri puta, kojom prilikom pucaju prvi puta pet bombi, drugi puta sedam bombi i treći puta devet bombi. Nakon cujanja, odnosno spuštanja pokladari otplešu Pokladarsko kolo na Gornjoj luci te Pokladarska četa ide dalje prema Dolcu (trgu između OŠ Braća Glumac i Župne crkve Sv. Kuzma i Damjan) uz pratnju lire obilazeći sulare i pjevajući pokladarske pjesme. Pred kraj Pokladarskog kola, na Dolac dolaze Maškari i oni počnu plesati kolo.

Nakon što Maškari otplešu svoje kolo, spajaju se s pokladarima. Meštar od Poklada svlači Poklada i stavlja ga na visoki kolac, nakon čega se pristupa paljenju Poklada. Kad je Poklad izgorio, kreće vatromet i pjevaju se himna Lastova i državna himna. Na kraju zvoni “Zdrava Marija”.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook