/Bebe plačem komuniciraju: Ovo je sve što trebate znati o kolikama i ima li ih vaša beba

Bebe plačem komuniciraju: Ovo je sve što trebate znati o kolikama i ima li ih vaša beba

Sve bebe plaču. Plač je jedini način na koji one mogu komunicirati s okolinom oko sebe. Obično taj plač znači da im je nešto potrebno. Najčešće hrana, čista pelena ili odmor. I kada zadovoljite neku od tih potreba, vrlo brzo se smire. 

Međutim, što učiniti kada ste svojoj bebi pružili potrebno i kada ste napravili sve što je u vašoj moći da je smirite, a ona i dalje neutješno plače? Iz kojeg razloga i dalje plače? Vrlo vjerojatno se radi o kolikama, piše Mamin kutak.

Prvo treba reći da prva tri mjeseca života vaše bebe je razdoblje kada plače više nego ikada u životu. Ona tek treba shvatiti da plačem komunicira s vama i vaša konzistentna reakcija na taj plač im pomaže da to shvate. I kroz to razdoblje počinje mijenjati svoj plač u skladu s različitim potrebama koje imaju.

Foto: Pixabay, ilustracija

Što su uopće kolike?

Pa kako znati ima li vaša beba kolike? Pedijatri su došli do zaključka da ako beba plače tri sata na dan, tri dana za redom i otprilike tri tjedna, da se onda radi o kolikama. Ali nemojte se čvrsto držati tih statistika jer nisu sve bebe iste.

Ono što je dalje tipično je da se javljaju otprilike dva do tri tjedna nakon poroda. A razlog zašto baš tada kreću je u tome što se osjetila počinju polako privikavati na novu okolinu i mozak počinje primati jako puno stimulansa koje u tom periodu ne može preraditi. A prestaju kada beba napuni tri ili četiri mjeseca. Naime, beba je do tada razvila mehanizme za samosmirivanje, te je mozak postao sposobniji u preradi velikog broja informacija koje prima iz okoline i iz tijela.

Još jedna značajka vezana za kolike je da se obično javljaju kada je vrijeme za noćno spavanje i traju do ponoći. Beba je u to vrijeme umorna i potreban joj je odmor, ali zbog prestimuliranosti s vanjskim podražajima i zbog nedostatka senzacija koje je umiruju i opuštaju, taj odmor nikako da dođe.

Foto: Pixabay, ilustracija

A što ih uzrokuje?

Stoljećima se smatralo da su uzrokovane probavnim smetnjama, pa i dan danas mnogi pedijatri i stručnjaci to smatraju (plinovi, prejedanje, reflux). Međutim, nova istraživanja koje je proveo Dr. Harvey Karp, istaknuti pedijatar svjetskog glasa, utvrdio je da je razlog zapravo u prestimulaciji i podstimulaciji. Odnosno, bebama je potrebno prelazno razdoblje kako bi se njihov organizam priviknuo na potpuno novi svijet i razvio mehanizme koji su mu potrebni.

Bliži se 3. Dadathlon festival na Krku: Zabavan obiteljski vikend uz mini maraton za tate i djecu

Ne smijemo zaboraviti da bebe dolaze iz vodenog svijeta u kojem su udisale tekućinu i tek se trebaju naučiti pravilno disati. Hranu su dobivale kroz pupčanu vrpcu i probavu kakvu mi imamo nisu imale. Bile su stisnute. Okružene zvukovima glasnijima od najglasnijeg bebinog plača. Vrlo lako su mogle same sebe smiriti stavljajući prst u usta, što im u novoj okolini predstavlja nemoguću misiju. Možemo slobodno reći da su došle iz ugodnog svijeta u jedan, za njih vrlo neugodan. I potrebna im je vaša pomoć da se na njega priviknu.

Iva Brčić

Foto: Pixabay, ilustracija