/Donosimo pregled financijskih poticaja za djecu u RH; evo tko daje najviše, a tko najmanje novca

Donosimo pregled financijskih poticaja za djecu u RH; evo tko daje najviše, a tko najmanje novca

Kako bi jedinice lokalne samouprave potaknuo na osmišljavanje i provedbu novih poticajnih mjera, Središnji državni ured za demografiju i mlade i ove je godine prikupio i objedinio podatke o mjerama i aktivnostima koje općine, gradovi i županije provode kako bi potaknuli pozitivne demografske trendove.

Financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji jedan su od važnih čimbenika koji mogu potaknuti obitelji u olakšavanju donošenja odluka i problema vezanih za roditeljstvo, ali pored financijskih sredstava bitan je čimbenik i osiguravanje potpore roditeljima u stvaranju potrebne ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života, stambeno zbrinjavanje itd., piše gradonacelnik.hr.

Tom području pripada skrb o djeci predškolskog uzrasta u dječjim vrtićima i jaslicama. Financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja je gotovo isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a u tablicama je moguće vidjeti koje jedinice omogućavaju roditeljima besplatan smještaj djece u jaslicama i vrtićima, odnosno koje subvencije daju obiteljima s više djece’, navode iz Središnjeg državnog ureda, i kao primjer dobre prakse u 2021. godini ističu gradove Vrliku, Umag, Obrovac i Belišće, te općine Zrinski Topolovac, Kukljica, Bale, Baška, Magadenovac, Galovac, Okrug, Draž, Saborsko, Smokvica, Gola, Primorski Dolac, Koška, Ivankovo i Donja Motičina koji nude besplatan vrtić za svu djecu.

Mnogi drugi gradovi i općine sudjeluju u sufinanciranju troškova dječjeg vrtića i jaslica zavisno o socio-ekonomskom statusu roditelja i broju djece u obitelji, a najniže cijene vrtića (gledali smo cijenu za prvo, odnosno jedno dijete iz obitelji) ove godine imaju Općina Zdenci (100 kuna), Općine Voćin i Štrigova, te Grad Donji Miholjac (200 kuna), općine Petlovac, Čačinci, Sikirevci i Zagvozd (250 kuna) te Grad Stari Grad (260 kuna).

Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja, nastavlja se dalje u tekstu Središnjeg državnog ureda, mnogi se JLS-ovi mogu pohvaliti osiguranim besplatnim radnim bilježnicama za učenike osnovnih škola, dok su udžbenici financirani sredstvima državnog proračuna što je lijep primjer suradnje viših i nižih razina vlasti. Mnoge općine i gradove osiguravaju besplatnu školsku prehranu učenika u osnovnim školama ili besplatni prijevoz učenika osnovnih škola. Također mnoge jedinice svojim studentima i srednjoškolcima omogućavaju besplatan ili sufinancirani prijevoz te dodjeljuju stipendije na mjesečnoj ili godišnjoj bazi.

Velika olakšica za mlade obitelji prilikom kupnje ili izgradnje prve nekretnine je i oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa što je primjerice praksa u gradovima Belišću i Visu, općinama Bebrina, Cerovje, Trnovec Bartolovečki, Stari Jankovci, Vinica, Oprtalj, Tkon i dr. Mnoge općine mladim obiteljima daju nemala nepovratna sredstva za kupovinu, izgradnju, nadogradnju nekretnina u određenom apsolutnom iznosu ili kao postotak od vrijednosti nekretnine.

Neke županije u svojim su proračunima također osigurale sredstva za poticaj mladim obiteljima za izgradnju/adaptaciju ili kupovinu nekretnina, a u analizi se kao dobre primjere Splitsko-dalmatinsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, dok Karlovačka županija daruje građevinski materijal za obnovu i izgradnju kuća, građevinsko zemljište te neuseljive obiteljske kuće i materijal za njihovu obnovu.

Vezano za naknade za bebe, isplaćuje ih čak 96 posto gradova, općina i županija, a kao dobre primjere u analizi ističu Općinu Pašman koja isplaćuje najveći iznos naknade za prvo dijete u zemlji – 12 tisuća kuna, za drugo dijete 24 tisuće, za treće 36 tisuća, za četvrto 60 tisuća, a za peto čak 100 tisuća kuna.

Grad Imotski isplaćuje za rođenje prvog djeteta 10 tisuća kuna, za drugo 20 tisuća, a za treće 50 tisuća kuna, dok Grad Vrlika za prvo dijete isplaćuje 10 tisuća, za drugo 15 tisuća, za treće 20 tisuća, a za četvrto i svako iduće dijete po 25 tisuća kuna. Tu je i Grad Opatija, koja isplaćuje 10 tisuća za prvo dijete, 15 tisuća za drugo, 20 za treće i po dodatnih pet tisuća za svako iduće dijete. Grad Sinj isplaćuje za rođenje prvog djeteta osam tisuća kuna, za drugo 12 tisuća, a za treće dijete 25 tisuća kuna.

Po 10 tisuća kuna za prvo, drugo i treće dijete isplaćuju i Općine Bale, Gola, Velika Trnovitica i Zadvarje , Općina Plaški 9 tisuća, a Općina Draž i Grad Belišće isplaćuju za rođenje prvog, drugog i trećeg djeteta po 7500 tisuća kuna.

Kad su naknade za bebe u pitanju, mi bismo još istaknuli i Grad Vis koji za treće dijete u obitelji isplaćuje rekordnih 176 tisuća kuna, i to 20 tisuća kuna jednokratno i onda po 1200 kuna mjesečno do 10. godine djetetovog života. Tu je, potom, Stari Grad sa naknadom od 70 tisuća kuna, Zagreb s 54 tisuće, Imotski s 40 tisuća, Crikvenica s 30 tisuća te Sinj, Šibenik, Županja, Vrlika i Opatija.

U odnosu na prošlu godinu, naknade su najviše povećali u Gradu Čabru – s 1000 na 5000 kuna za prvo dijete, te Županji – s 3000 na 6800 za prvo dijete. Sinj, Beli Manastir i Vukovar su ih udvostručili, a u deset gradova s najvećim povećanjem su još Grubišno Polje Koprivnica, Prelog, Pregrada i Ogulin.

Kad su, pak, naknade za bebe u pitanju, isplaćuje ih tek pet županija – Zadarska, Zagrebačka i Osječko-baranjska po 1000 kuna, Karlovačka po 800 i Bjelovarsko-bilogorska po 500 kuna za prvo dijete, Karlovačka iznos za drugo povećava na 900 kuna, a za treće na 1000 kuna, dok Zadarska za treće isplaćuje po 5000 kuna.

bkk

Foto: Pixabay