Svi smo svjesni da brza hrana gotovo i da se ne može nazvati hranom, no i mali i veliki najčešće uživaju u njoj. Tko može odoljeti hrskavim krumpirićima, hamburgerima ili slatkišima?
Povremeno, u nekim posebnim prilikama, konzumacija ovakve hrane ne može učiniti veliku štetu, no kod djece (kao i kod odraslih) koji često jedu brzo i prerađenu hranu može doći i do ozbiljnih dugoročnih posljedica. Evo najčešćih od njih, piše Mamin kutak.
Debljanje
Taj hamburger koji vaše dijete obožava prepun je nezdravih masnoća, skrivenih šećera i aditiva i praznih kalorija. Upravo takva hrana postiže kod djece da se osjećaju klonulo, bezvoljno, samim time manje su aktivni, a i prazne kalorije ih mnogo kraće drže sitima, pa unose više hrane. Kombinacija manje aktivnosti i više hrane neizbježno dovodi do debljanja i kod malih i velikih.
Nedostatak vitamina i minerala dovodi do pada imuniteta
Kako bi naša tijela bila zdrava, potrebna im je kvalitetna i nutritivno bogata hrana. Ako se često jede nezdrava hrana, prepuna kalorija, a siromašna vitaminima i mineralima, neosporno dolazi do pada imuniteta i čestih bolesti.
Povećan rizik za dijabetes tip 2
Brza hrana ometa regulaciju inzulina u tijelu vašeg djeteta i usporava metabolizam. Česta konzumacija zaslađenih pića i slatkiša može dovesti do inzulinske rezistencije kod djece, a sve zajedno povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Problemi s bubrezima
Brza i nezdrava hrana ima visok sadržaj natrija, a previše natrija u tijelu može utjecati na oticanje, zadržavanje vode i otežavati rad bubrega. Dječji bubrezi, kao i svi ostali organi su još osjetljiviji, pa posljedice mogu biti još teže nego što je utjecaj nezdrave hrane na organizam odrasle osobe.
Probavne tegobe
Nezdrava hrana prepuna je loših masti i šećera, a siromašna prirodnim hranjivih tvarima, pa to ozbiljno može narušiti ravnotežu korisnim crijevnih bakterija. Kada tome dodamo i nedostatak vlakana iz voća i povrća, to može dovesti do problema s probavom kod djece, od sindroma iritabilnog crijeva, do zatvora i nadutosti, što posljedično može naručiti i opće zdravlje djeteta.
Problemi sa zubima
Iako nam je prva pomisao da nezdrava i zašećerena hrana dovodi do propadanja zubi, stvaranja karijesa i bolesti desni, problem je još veći. Da bi zubi bili zdravi, baš kao i djetetove kosti, to zahtijeva hranjive tvari. U nedostatku istih može doći do propadanja zubi i pojave osteoporoze u ranoj dobi.
Oštećenje kognitivnih funkcija
Zdrava hrana održava i mozak zdravim i aktivnim, a kod osoba koje jedu velike količine nezdrave hrane može doći do sve lošije koncentracije i otežanog učenja, a unos velike količine aditiva, konzervansa i umjetnih bojila dovodi do ADHD-a i problema u ponašanju.
Povećan rizik od astme i ekcema
Istraživanja su pokazala da djeca koja jedu brzu i nezdravu hranu 3 ili više puta tjedno imaju veći rizik od pojave astme, ekcema na koži i rinitisa. Brojni aditivi iz brze i prerađene hrane ujedno utječu na pogoršanje stanja kod djece s respiratornim bolestima.
Loš san i povećan rizik od apneje
Hrana s aditivima i dodanim šećerima, baš kao i zaslađena i gazirana pića, dovode do pada kvalitete sna, stanje budnosti i sna se remeti, a pretjerana konzumacija loše hrane može dovesti i do pojave apneje kod djece.
mšm/Mamin kutak
Foto: Pixabay, ilustracija