/‘KORISNI SAVJETI’ Odvikavanje od pelena prava je avantura; uz pomoć ovih koraka proces će biti brži i lakši

‘KORISNI SAVJETI’ Odvikavanje od pelena prava je avantura; uz pomoć ovih koraka proces će biti brži i lakši

Kada se govori o odvikavanju od pelena, obično prvo pitanje koje si roditelji postave je kako početi. I to je odlično pitanje jer postoje neki koraci koji će odvikavanje od pelena učiniti puno lakšim i bržim.

Pa evo kako bi bilo dobro krenuti u tu avanturu. Bilo bi dobro da roditelji pruže djetetu priliku da ono odabere tutu. To će mu pružiti osjećaj kontrole i ukazati mu da je i njegov glas važan. Isto tako, dijete će puno lakše prihvatiti nešto što je samo odabralo nego nešto što smo mu mi nametnuli. Jer možda dijete želi plavu tutu, a vi ste odabrali zelenu koja mu se nikako ne sviđa. I onda tu može doći do protestiranja i odbijanja korištenja tute.

Prije samog odvikavanje, dajte djetetu mogućnost neka upozna tutu. Neka je gleda, nosi, neka plišance stavlja na tutu, neka je puni vodom. Tako će mu postati poznata i kroz igru će shvatiti čemu tuta uopće služi. Nemojmo zaboraviti da je djeci tuta potpuno stran predmet i mogu biti sumnjičava prema njoj i njezinom korištenju.

Kada smatrate da je prihvatilo tutu i da ste spremni za odvikavanje, bilo bi dobro pripremiti dijete, pa reći: “Kada potrošimo ovaj paket, nema više pelena”. A kada se paket potroši, pokažite da ih više nema. Tako djetetu dajete vremena da se pripremi na veliku promjenu. Moja preporuka je i da ih više ne kupujete. To vam pomaže da ih maknete iz kuće i izbjegnete napast da ih ipak upotrijebite. Starija djeca pak ako znaju da ih ima neće htjeti koristiti tutu već će htjeti pelenu jer im je tako lakše.

I na kraju, mjesto koje ste odabrali gdje se obavlja nužda neka bude zabavno. Djeci sjedenje na tuti može biti jako dosadno i zbog toga je ne žele koristiti. Bilo bi dobro da u blizini tute ima plišance, razne igračke ili slikovnice. Po mogućnosti bilo bi dobro da tamo ima igračke s kojima se inače ne igra kako bi bilo zabavnije.

Za sve koji žele saznati dodatne informacije o lakšem i bržem odvikavanju od pelena udruga Najsretnija beba Hrvatska organizira webinar Odvikavanje od pelena. Vrijeme održavanja je 9. lipnja u 20 sati.

Za sve dodatne informacije javite se na najsretnijabeba@gmail.com.

O voditeljici radionice

Iva Brčić, mag.soc/phil., The Happiest Baby edukatorica je mama koja kroz svoj rad u udruzi Najsretnija beba Hrvatska™ pruža pomoć i podršku roditeljima već od prvih dana roditeljstva. Iva u udruzi vodi razne projekte usmjerene podršci roditeljima, piše Kids friendly osvrte medijskog sadržaja, bavi se istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade, te prevencijom vršnjačkog nasilja. Surađuje s vrtićima, školama, te fakultetima gdje provodi predavanja na temu odgoja i roditeljstva. Kroz udrugu Najsretnija beba Hrvatska™ provodi radionice poput Spavanje bez suza, Vrtić bez suza, Izbirljivost u jelu, Prevencija nasilnog ponašanja, Granice u odgoju.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija