/Najradije bismo vrištali, ali ima bolji način: Evo kako djecu možemo učiti smirenoj komunikaciji

Najradije bismo vrištali, ali ima bolji način: Evo kako djecu možemo učiti smirenoj komunikaciji

Djeca uglavnom vrlo burno reagiraju kada se ne znaju nositi s trenutnim emocijama i to je nemoguće izbjeći. No, ono što možemo je – s vremenom ih naučiti da mirno i racionalno reagiraju u nepoznatim situacijama. Prvi način svakako je učiti ih vlastitim primjerom. I sami mnogo puta preburno reagiramo na neke situacije i treba imati na umu da djeca sve to vide i upijaju. Nijedan roditelj ne želi da njihovo dijete ima ispade bijesa zbog sitnica, piše Mamin kutak.

Evo što možete učiniti! 

Prepoznajte svoje okidače! 

Ako želimo naučiti djecu da reagiraju smireno i racionalno, prvo moramo sebe naučiti istome. Ovaj korak zahtijeva da pobijedite sami sebe i oboružajte se neizmjernom količinom strpljenja, no želite da djetetu stvorite mirnije i sigurnije okruženje za odrastanje, zar ne?

Oštro reagirajte kada djetetovi postupci mogu biti opasni i važno je da shvati da ih nikako ne smije ponavljati, no budite mnogo nježniji kada su u pitanju sitnice koje se vrlo lako mogu popraviti. Ne želite da se dijete boji uprljati jer ćete biti ljuti, na taj način ćete blokirati brojne emocije i mnogo radosti koje dijete upravo kroz opuštenost može iskusiti. 

Foto: Pixabay

Budite smireni čak i kada to niste! 

Svatko tko ima djecu svakodnevno će se naći u situacijama kada bi jednostavno najlakše bilo vrištati, no time ne postižemo ništa. Pokušajte ostati smireni čak i kada u sebi “kipite”, jer samo tako će dijete naučiti da nije prihvatljivo vrištati svaki put kad vas nešto izbaci iz takta. Vaša šutnja u izazovnim trenucima mnogo je bolja nego dozvoliti da iskalite svoj bijes i pritom prestrašite svoje dijete. Kada se smirite objasnite djetetu zašto neki postupci nisu u redu i zašto to ne bi smjelo raditi. 

Zadržite ravnotežu u djetetovim pobjedama i porazima! 

Ako vaše dijete svjedoči vrlo intenzivnim reakcijama kada u nečemu uspije, bit će mu još teže kada ne uspije i reakcija izostane. Budite umjereni i kada se gubi i kada se pobjeđuje, jer samo tako možete spriječiti da dijete povezuje svoje uspjehe sa “zasluženom” ljubavlju. Što su vaše reakcije više uravnotežene, to će i lekcije koje pružate djetetu biti bolje, a dijete emocionalno stabilnije.

Priznajte svoje pogreške, ali se ne kažnjavajte zbog njih! 

Umjesto da se ljutite sami na sebe kada nešto ne učinite kako treba,  jednostavno jasno i glasno recite: ” Ovo je bilo pogrešno, zabrljala sam i drugi put ću biti bolja!” Ne možete ni zamisliti koliko je to zdrav stav za vas, a još više za djecu koja vas gledaju i uče da su i pogreške sastavni dio života i uvijek se mogu dogoditi. Umjesto tuge i drame treba osvijestiti pogrešku i potruditi se da ju ne ponavljamo.

Kako da dijete bude mirno tijekom promjena pelena? Ovo je nekoliko trikova

Uspijevate li vi ostati smireni kada bi prirodna reakcija bila da samo vrištite? Koja je vaša tajna?

mšm/Mamin kutak

Foto: Pixabay, ilustracija