/‘NESVAKIDAŠNJA PRIČA’ Eko slikovnica ‘Ana i Lana’ pomoći će djeci da kroz zabavu izgrade odgovornost i brigu za okoliš

‘NESVAKIDAŠNJA PRIČA’ Eko slikovnica ‘Ana i Lana’ pomoći će djeci da kroz zabavu izgrade odgovornost i brigu za okoliš

Svijet slikovnica je bogatiji za još jednu i to vrlo posebnu i nesvakidašnju priču. Eko slikovnica “Ana i Lana” čiji je autor Ante Čaljkušić progovara o brizi za okoliš, i to kroz priču dvije djevojčice. Akademska ilustratorica Smiljana Čoh zaslužna je za originalne ilustracije, a akademska redateljica Tea Agejev za dramski tekst.

Uoči najnovije promocije eko slikovnice koja će se održati 15. siječnja u 10 sati u Caffe baru “O2” u ulici Ivana Lučića 4 u Zagrebu, razgovarali smo s autorom koji je pojasnio kako je došao na ideju za ovu originalnu slikovnicu.

“Na izradu slikovnice potakla me i vrlo aktualna ekološka tematika. Sada ćemo svi na vrlo zabavan način lakše i brže kod djece izgraditi odgovornost i brigu za okoliš”, započeo je Ante Čaljkušić, inače otac troje djece.

Prisjetio se i početaka pisanja.

“Nakon svoje prve autorske hit knjige “Zvrk u Božjim rukama” odlučio sam napisati i svoju prvu slikovnicu jer moja djeca Ana i Josip, posebice Ana, doživljavaju ovu priču kao pravu ekološku pustolovinu, osobito stoga što sam je osmislio kao mali igrokaz u kojem svatko od njih ima svoju zanimljivu ulogu koja ih toliko angažira i zabavlja da sasvim spontano i s užitkom usvajaju potrebna znanja o prirodi i njenoj zaštiti”, napomenuo je Ante.

Upravo tekst u obliku dramske predstave, dodao je, čini ovo djelo netipičnim za slikovnicu. Autor je sa stručnim timom pomirio i uskladio dramski pristup sa zakonitostima izrade slikovnice.

“Tu je veliku ulogu odigrala akademska umjetnica Smiljana Čoh čije su ilustracije pogodile bit priče. Pune su detalja, a emocije na licima izrazila je majstorski”, istaknuo je autor.

Podsjetio je i na to kako je Smiljana Čoh radila za niz stranih autora čija su djela dobivala prestižne nagrade. Hoće li slično biti i s ovom slikovnicom njih dvoje o tome ne razmišlja, no cilj je, kaže, postignut.

“Naravno, ova slikovnica ne može nadomjestiti naše svakodnevno zalaganje jer djecu najbolje i najbrže učimo vlastitim primjerom”, poručio je Ante Čaljkušić.

Ovim je putem pozvao sve zainteresirane na promociju slikovnice 15. siječnja.

“Draga djeco, dođite poslušati našu priču i uživati u našim pustolovinama. Upoznajte Anu i Lanu, kao i njihove prijatelje Ljutog Lisca i Puža Tihog. Čekaju vas i pokloni, a vaše roditelje častimo kavom”, poručio je autor.

Pozivnicu je na šaljiv način podijelio i na društvenim mrežama.

“Ljuti Lisac postaje eko brend, a Ana i Lana će imati još eko pustolovina! Akademska ilustratorica Smiljana Čoh zaslužna je za originalne ilustracije, a akademska redateljica Tea Agejev je popeglala moj dramski tekst. Ovo nije priča za laku noć, ovo je pravi pravcati igrokaz za dobar dan! Ovo je moja pozivnica upućena vama odraslima. Malo čudno gledate, jel da? Pozivnicu za djecu je prilagodila moja kolegica Petra Milković. Vidimo se!”, napisao je Ante na Facebooku te podijelio pozivnicu.

Podsjetimo, prva velika promocija slikovnice održana je 30. listopada na poznatom nogometnom igralištu pri salezijanskoj župi B. D. Marije pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji. Ante i Smiljana tada su počastili prisutne kavom i čajem te odgovarali na sva pitanja i približili kako je prolazio stvaralački proces.

Pokrovitelji i vanjski suradnici slikovnice su “Kik – Hrvatska” i “Hedona”(Križevačka čokolada).

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Ante Čaljkušić