/Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila: Ovo su prednosti vježbanja za majke

Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila: Ovo su prednosti vježbanja za majke

Trudnoća je jedinstveno fiziološko razdoblje prilagodbe ženskog tijela, a uspješna prilagodba daje dugoročne posljedice za zdravlje djeteta, ali i majke. Tijekom vježbanja u trudnoći blaži kardiovaskularni trening omogućuje trudnici da se lakše nosi sa zadacima svakodnevnog života, piše Mamin kutak.

Što se događa tijekom trudnoće s tijelom majke? Tijekom trudnoće podiže se dijafragma. Disanje postaje trbušno, a dišni volumen i potrošnja kisika se povećavaju kako bi tijelo što bolje opskrbilo bebu kisikom. Dolazi do prirodnog prirasta tjelesne mase, no svako povećanje tjelesne mase dvostruko povećava sile na zglobove donjih ekstremiteta. Naravno, vidimo i promjene posture, povećanje lumbalne lordoze, torakalne kifoze, slabe sakroilijakalni ligamenati.

Centar gravitacije majčinog tijela pomiče se prema naprijed. Primjetan je veći laksitet zglobova i ligamenata te omekšanje pubične simfize zbog lakšeg poroda. Trudnice imaju i povećan rizik od istegnuća i uganuća. Zbog svih promjena uzrokovanih trudnoćom povećava se rizik za mišićno koštane disfunkcije: bol zdjeličnog obruča, križobolju, razdvajanje ravnih trbušnih mišića tzv. dijastaza o kojoj smo već pisali, kompresivni sindromi živaca, disfunkcija prsnog koša, disfunkcija dna zdjelice.

Kod nekih žena, pogotovo u zadnjem tromjesečju trudnoće dolazi do akumulacije tekućine u stanicama i tkivima, posebno u što izaziva edeme odnosno oticanja.

Zašto je dobro vježbati tijekom trudnoće?

Vježbanje povećava dotok kisika, poboljšava efikasnost njegova transporta i efikasnost korištenja kisika. Dobro pripremljeni kardiorespiratorni sustav poboljšava fizičke sposobnosti potrebne za uspješno nošenje s povećanom težinom i naporima samog poroda. Vježbanje u trudnoći poboljšava i održava tjelesnu kondiciju te pomaže s održavanjem pravilne tjelesne mase i njezinog zdravog prirasta. Smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa te poboljšava mentalno zdravlje buduće majke.

Vježbanjem se značajno smanjuju večernji bolovi u zdjeličnom obruču i križobolja kod trudnica. Žene koje vježbaju tijekom trudnoće brže se vraćaju na svoju tjelesnu težinu koju su imale prije trudnoće, brže im se vraća i jakost i fleksibilnost nego ženama koje nisu bile aktivne u trudnoći. Redovito vježbanje smanjuje simptome depresije i poboljšava raspoloženje.

Trudnice koje su vježbale imale su značajno manji rizik od carskog reza i bolju kondiciju što je kao posljedicu imalo veću efikasnost na porodu. Jedan sat prije vježbanja preporučuje se pojesti obrok bogat proteinima, složenim ugljikohidratima i mastima.

Koje vježbe radimo tijekom trudnoće i što su točno DNS vježbe?

U Poliklinici Medical Body Balance s trudnicama vježba stručan tim fizioterapeuta na čelu sa kineziologom. Kada govorimo o DNS-u treba naglasiti da se tu radi se o dinamičkoj stabilizaciji koja je bazirana na razvojnoj kineziologiji, odnosno razvoju djeteta do jedne godine starosti. Ako pratite razvoj djece od njihovog rođenja do navršene godine dana života, uočit ćete da sva djeca, ukoliko nemaju neurorazvojni poremećaj ili neki drugi poremećaj u razvoju, imaju iste položaje koje zauzimaju, iste pokrete koje usvajaju, isti cilj kojem teže, a to je kretanje i uspravljanje na dvije noge.

Da bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. U DNS-u se govori o pojmu ”central stability for distal mobility” (centralna stabilnost za distalnu mobilnost). Ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Nedovoljno upućeni ga često mogu usporediti s pilates vježbama no DNS je zapravo puno, puno više.

Osmišljena od prof. Kolara iz Praške škole manualne terapije, ova tehnika se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda. U našoj poliklinici, ovu tehniku svakodnevno koristimo i s povjerenjem se našem stručnom timu mogu prepustiti i trudnice.

Velibor Viboh, mag.physioth., doktorand na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu

Foto: Pixabay, ilustracija