/‘UKINULI ZABRANU’ Evo koja hrvatska rodilišta dopuštaju pratnju na porodu

‘UKINULI ZABRANU’ Evo koja hrvatska rodilišta dopuštaju pratnju na porodu

Uz Petrovu bolnicu (KBC Zagreb) i KBC Rijeka koji su među prvima ukinuli zabranu pratnje na porodu, od utorka su svoja vrata pratnjama na porodu otvorili i OB Pula, KB Sveti Duh, KBC Split (uz potvrdu o završenom trudničkom tečaju).

Udruga Roda je u nekoliko navrata kroz travanj kontaktirala Ministarstvo zdravstva vezano uz zdravstvenu skrb trudnica, rodilja, babinjača i djece. Tražile su uvođenje znanstveno utemeljenih praksi u rodilišta i eliminaciju neutemeljenih praksi koje se provode ili su najavljene, poput carskog reza, odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na korona virus, zabrane pratnje na porodu, prenosi Miss7mama.

“Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju”, poruka je iz Rode.

Ministar Beroš im je odgovorio na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite da pratnja na porodu može biti dopuštena u iznimnim okolnostima, a ustanove mogu same procijeniti hoće li je dopustiti uz epidemiološke mjere. Što se tiče hospitalizirane djece, trebala bi se dopustiti pratnja najbliskijeg člana obitelji, roditelja, također uz poštivanje mjera.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay, ilustracija