/Bivši beskućnik Mile i Udruga Fajter slave 10. obljetnicu i pripremaju izložbu: ‘To je jedan sasvim drugačiji jubilej’

Bivši beskućnik Mile i Udruga Fajter slave 10. obljetnicu i pripremaju izložbu: ‘To je jedan sasvim drugačiji jubilej’

Humanitarna udruga Fajter slavi 10 godina djelovanja. Osnovali su je Antonella Šantek i Mile Mrvalj, nekadašnji zagrebački beskućnik 2014. godine sa svrhom aktivnog rada i pomaganja na poboljšanju života i društvenog položaja beskućnika Hrvatske. Proslava velike obljetnice održat će se u četvrtak, 22. veljače u 18 sati u prostoru Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Tim povodom će se održati prodajna humanitarna izložba mandala u organizaciji umjetnice Jelene Šubarić.

“To je jedan lijepi okrugli jubilej. On je drugačiji, jer iza mene je 10 godina borbe i neizvjesnosti, a i 10 godina sam stariji. Okupit ćemo prijatelje, članove Udruge i beskućnike na jednom lijepom druženju. Kreativne radionice koje organiziramo služe za druženje i stvaranje sinergije između ljudi dobre volje, volontera i mojih beskućnika. One mnogo znači tim ljudima jer se suočavaju s odbijanjem okoline, okretanjem glave od njihovih problema, osuđivanjem i predrasudama. Upravo kreativne radionice imaju taj psihoterapeutski moment koji je jako važan taj populaciji ljudi”, započeo je za Generaciju Mile Mrvalj.

Dodao je kako će na proslavi, uz domjenak i druženje, zahvaliti pojedincima koji su se istaknuli svojim radom, aktivizmom i humanizmom, a bit će tu i prodajna humanitarna izložba mandala.

“Netko tko kupi taj dar dobit će po jeftinijoj cijeni lijepo umjetničko djelo, a kupovinom ujedno pomažu same beskućnike. Koncept mog rada jest taj da je sve transparentno. Ovog puta pomažemo jednoj beskućnici i jednom beskućniku, a na kraju izložbe novac se direktno njima uručuje. Uvijek idem za tim da beskućnici dobiju konkretnu pomoć. Mogao sam zvati i više beskućnika, ali onda bi svatko do njih dobio manji dio sredstava. Ovih će ovo dvoje, vjerujem, dobiti lijepu svotu koja im može bitno poboljšati njihovu materijalnu situaciju”, napomenuo je Mile.

Foto: Facebook/Humanitarna udruga Fajter

Čitav niz kreativnih radionica

Dodao je kako je u ovih 10 godina organizirao čitav niz kreativnih radionica – od večeri poezije, večeri slikanja, pravljenja malih glinenih skulptura i slično.

“U tome je sudjelovao čitav niz volontera i kreativnih ljudi. Radili smo privjeske za beskućnike, a jedna osnovna škola je pravila posebne kolače koje su kreirali za beskućnike i učenici su ih prodavali na školskom sajmu te sakupili novac za beskućnike. Bilo je zaista puno je tih aktivnosti, a moj je cilj da animiram ljude”, poručio je Mile.

Jedna od kreativnih osoba uključenih u radionice je i Jelena Šubarić. Ova ljubiteljica umjetnosti, osobnog razvoja i plesa prije nego što se odlučila donirati nekoliko svojih radova Udruzi Fajter (koji su dio prodajne izložbe), provela je i radionicu s beskućnicima na kojoj je prenosila svoje znanje o točkanju, slikarskoj tehnici koja ima terapeutski učinak.

“Prije sedam godina doživjela sam veliki preokret u životu i počela tragati za odgovorima i kvalitetnijim načinom života za sebe. Tjelesno orijentirana procesna psihoterapija, točkanje, fotografija, ples, pjevanje i puno bivanja u prirodi su me pratili na tom putu. Obožavam otkrivati nove dubine svemira u meni i to je definitivno najčarobnije putovanje na koje sam se ikada otisnula”, započela je naša sugovornica.

Foto: privatna arhiva/Jelena Šubarić

Divna iskustva i druženje

Dodala je kako naše misli, emocije, tijelo, duša, sve ono nevidljivo, a itekako opipljivo oblikuje naš svijet i zaokuplja njezinu pažnju.

“Želja mi je da ovim radionicama doprinesem novom načinu druženja, povezivanja i istraživanja našeg unutarnjeg svijeta. Krećem otvorenog srca i uma, željna istraživati s vama i kreirati prostor divnih iskustava i druženja”, istaknula je Jelena koja je završila četverogodišnje školovanje iz tjelesno orijentirane procesne psihoterapije te mnogobrojne edukacije i seminare iz područja povezivanja s tijelom.

Posljednje četiri godine točka i kaže kako uživa u blagodatima kreativnog procesa, a sad ima želju taj proces podijeliti s drugima, među kojima su i beskućnici kao socijalno marginalizirana skupina.

Foto: Facebook/Humanitarna udruga Fajter

‘Krug predstavlja cjelovitost našeg bića’

Zanimalo nas je o kakvoj je tehnici riječ i koje su dobrobiti za one koji ju prakticiraju.

“Točkanje je slikarska tehnika koja ima terapeutski učinak. Pomaže nam da se opustimo, uđemo u sadašnji trenutak, u mir, te da se povežemo sa svojom kreativnom energijom. Tu energiju i protok u nama različito nazivaju umjetnici, terapeuti i duhovni ljudi. To je stanje povezanosti s izvorom, božanskim dijelom u nama, ali to je i stanje povezanosti s umjetnikom u nama – našim unutarnjim djetetom. Kada se iz lijeve logične polutke prebacimo u desnu intuitivnu tada umjetnik u nama biva inspiriran i počinje stvarati”, pojasnila je naša sugovornica.

‘NAJPOZNATIJI FAJTER’ Mile Mrvalj: Beskućnici ne mogu dobiti Covid potvrdu pa im je zabranjeno ući u pučku kuhinju i na toplom pojesti ručak!

Za kraj je dodala kako je točkanje naša svjesna prisutnost tu i sada. “Korak po korak, točkica po točkica, kreiramo sebi prostor i vrijeme za integraciju svih procesa u nama. Mandale predstavljaju krug, cjelovitost našeg bića. Mnoge drevne civilizacije koriste mandale za povezivanje s nesvjesnim, a i C.G. Jung ih je koristio u radu sa svojim klijentima. Kako nevidljivo (naše emocije, transformacije, energiju, doživljaje) pretočiti u vidljivo, kako pustiti intuiciji i kreaciji da nas vode u odabiru boja i izričaja. Kako u točkanju, tako i u životu”, poručila je Jelena Šubarić i pozvala sve da im se pridruže na humanitarnoj izložbi. Svi zainteresirani mogu pogledati njezine radove na Instagramu i Facebooku.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva