/‘ANASTAZIJA’ Za Dubrovačke muzeje nepoželjna mačka priča priču o svim mačkama u Hrvatskoj

‘ANASTAZIJA’ Za Dubrovačke muzeje nepoželjna mačka priča priču o svim mačkama u Hrvatskoj

Iako privlači turiste, maskoti Dubrovnika – mački Anastaziji, ruše jedini krov nad glavom. Tim povodom oglasili su se iz udruge Prijatelji životinja zgroženi odlukom da se mački ukloni njezina kućica pred Kneževim dvorom.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ovo nije samo priča o mački koja treba malo ljubavi i suosjećanja, samo jednu malu kutiju od stiropora, samo svoje pravo da živi i preživi. Nije ni samo priča o Dvoru ispred kojeg obični puk, u ovom slučaju mačka, ne smije biti kako ne bi uvrijedio one uzvišene u Dvoru. Nije ni samo priča o odbacivanju očite turističke atrakcije koja ima veliku moć privlačenja gostiju.
 
To je priča o svim mačkama u Hrvatskoj, o zanemarivanju Zakona o zaštiti životinja, o nepostojanju hranilišta za mačke, programa „Uhvati-Kastriraj-Vrati” i sufinanciranja kastracija, o nesređenom, hladnom društvu koje ne prepoznaje da se uzdiže tek onda kada uvažava potrebe najslabijih.
 
Ali priča je to i o ljudima koji su trenutačno najpoznatijoj mački u Hrvatskoj napravili kućicu koja ne samo da ju grije već kućicu koja može obići svijet. Priča je to o svima onima koji su podragali i nahranili Anastaziju, fotografirali se s njom, uvidjeli da Kneževi dvori trebaju služiti nama, pa i onima najslabijima, a ne mi njima.
 
Dubrovniku, ali i drugim našim gradovima i općinama, nedostaju takvi ljudi i među onima koji donose odluke, koji mogu učiniti više za mačke, a pritom i za ljude. Mačke ne traže puno, ali zato puno daju. Treba im samo pomoć u kontroli razmnožavanja jer same to ne mogu i to se može jednostavno riješiti kastracijom. Treba im i mala kutija kao sklonište, koja može izgledati kako nama odgovara, njima je svejedno.
 
Anastazija svojim strpljenjem, umiljatošću i ljubavlju prema ljudima, čak i onda kada joj priušte smrzavanje, progovara za sve mačke u Hrvatskoj koje muče jednake muke, koje jednako vape za provedbom Zakona o zaštiti životinja, malo hrane i zaklonom od vremenskih neprilika i hladnoće.
 
Udruga Prijatelji životinja moli sve ljude i nadležne institucije da pomognu Anastaziji i svim drugim mačkama koje trebaju našu pomoć. Udruga je otisnula i edukativnu brošuru koju je poslala svim gradonačelnicima i načelnicima vjerujući da ima nade za spas mačaka.

Brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” može se pročitati na www.prijatelji-zivotinja.hr i saznati što Zakon o zaštiti životinja propisuje o nužnoj zaštiti mačaka koje žive na našim ulicama”, navodi se u priopćenju udruge Prijatelji životinja.

mšm

Foto: Prijatelji životinja