/Liječnici i astronauti otišli u zaborav, djeca danas žele biti YouTuberi i vlogeri

Liječnici i astronauti otišli u zaborav, djeca danas žele biti YouTuberi i vlogeri

Svijet je obišla vijest o novom istraživanju o tome što djeca žele postati kada odrastu koje je proveo kultni proizvođač igračka za djecu – LEGO. Prema rezultatima istraživanja, čak tri puta više djece danas kao karijeru iz snova navodi vloganje u odnosu na posao astronauta. Današnja djeca umjesto želje da budu liječnici, vatrogasci ili veterinari, sada žele biti Youtuberi i vlogeri.

Istraživanje je provedeno u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini na uzorku od 3000 djece, u dobi od 8 do 12 godina, i 326 roditelja. Prema njemu, danas većina djece kao karijeru iz snova navodi vloganje, dok je posao astronauta postao apsolutno nezanimljiv. Konkretno, trećina djece je rekla da žele biti YouTuberi kad narastu, dok je njih tek 11 posto navelo zanimanje astronauta, piše Miss7mama.

Zanimljivo je istaknuti da su odgovori u velikom dijelu ovisili o tome iz koje zemlje dijete dolazi. Tako više od polovice Kineza žele postati astronauti te je upravo ovo zanimanje za njih najatraktivnije. Slijede ga posao učitelja, glazbenika i profesionalnog sportaša, dok je posao vlogera na petom mjestu.

S druge strane, djeca s područja SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva za život bi najradije zarađivala vlogajući, nakon čega ti slijede zanimanja učitelj, profesionalni sportaš, glazbenik i, konačno, astronaut.

Treba se spomenuti i istraživanje o tome što djeca žele postati kad odrastu koje je 2017. proveo Fatherly. Umjesto vloganja, prije samo dvije godine je većina od 1000 ispitane djece mlađe od 12 godina u SAD-u rekla kako je zanimanje o kojem maštaju ono liječnika. Nakon njega, slijedili su poslovi veterinara, inženjera, policajca i učitelja.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay