/‘NIKAKO DA DOĐU NA RED’ U Hrvatskoj izostale posebne mjere pomoći obiteljima; iz Udruge Obitelji 3plus pozivaju Vladu da to promijeni

‘NIKAKO DA DOĐU NA RED’ U Hrvatskoj izostale posebne mjere pomoći obiteljima; iz Udruge Obitelji 3plus pozivaju Vladu da to promijeni

Udruga obitelji s troje ili više djece u nedjelju je uputila otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru koja su uputili premijeru Plenkoviću i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću u kojem su zatražili hitan prijedlog mjera na koji će način Hrvatska odgovoriti trenutnim izazovima s kojima se susreću obitelji s djecom, osobito one s troje ili više djece.

Povod za slanje ovoga pisma, kažu, su objavljeni rezultati istraživanja provedenog od strane Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC) o mjerama kojima pojedine europske zemlje podupiru obitelji s djecom tijekom pandemije korona virusa. Osim Hrvatske, istraživanjem je obuhvaćeno još osam europskih zemalja – Cipar, Francuska, Italija, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska i Španjolska. Od svih ispitanih zemalja jedino Hrvatska nije imala baš niti jednu konkretnu mjeru koja bi se izravno odnosila na potporu obiteljima usred korona krize.

Njemačka je primjerice u doba pandemije obiteljima za svako dijete isplatila jednokratnu pomoć od 300 eura po djetetu, a samohranim roditeljima isplaćivao se dvostruki iznos. Island je isplaćivao do 250 eura, a Slovenija do 200 eura po djetetu, itd. Dodatno, tu su bili i poticaji na plaće roditeljima koji su ostajali s djecom kod kuće, što je posebno važno ako se uzme u obzir da su neki roditelji čak bili prisiljeni dati i otkaz da bi se mogli brinuti o djeci, što je bio slučaj i Hrvatskoj.

Navode da, iako je od proglašenja epidemije 11. ožujka ove godine Vlada usvojila više paketa mjera koje su se odnosile na nekoliko Ministarstava, posebne mjere pomoći i potpore za obitelji su izostale.

“U svibnju nas je, tada nadležno ministarstvo, na naš upit o mogućim mjerama izvijestilo kako u aktualnoj situaciji smatraju važnim dodatno potaknuti poslodavce na pokazivanje pozitivnih stavova prema obvezama u vezi skrbi njihovih zaposlenika za djecu te korištenje dostupnih mogućnosti vezanih uz fleksibilnosti, u smislu rada na skraćeno radno vrijeme i radnog vremena općenito. Takvim pristupom, smatramo, Hrvatska se udaljila od kruga europskih zemalja koje su zbog pandemije u fokus mjera, osim gospodarstva i zdravstva stavile i obitelji kao temelj društva, prepoznajući da su najvrjedniji resurs zemlje – ljudi. Ljudi, a posebno oni najmlađi koji predstavljaju našu budućnost, nisu i ne smiju biti trošak, već su nam najbolja investicija i zalog budućnosti”, navodi predsjednik Udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić.

Ističu kako je sve veći broj djece u samoizolaciji, čitavi razredi pa i škole, a radi kontakta s učenicima koji su zaraženi virusom SARSCoV-2. Studira se od kuće, supružnici su u samoizolaciji ili i oni rade od kuće, radna se mjesta zatvaraju i “situacija u obiteljima postaje izuzetno teška, a pogotovo u višečlanim obiteljima”.

“Teško je djetetu objasniti da mama i tata nemaju novca kupiti dovoljno računala za održavanje online nastave za svako dijete u obitelji. Teško je roditeljima uz sve svoje uobičajene obveze i uloge preko noći djelovati i kao učitelji i pronaći dodatno vrijeme i za tu ulogu, a ovdje ne smijemo zaboraviti niti sve češću potrebu dodatne brige za starije članove obitelji”, stoji u pismu kojeg potpisuje Malbašić.

Pravo na osobni odbitak za djecu svakom roditelju, ukidanje ili povećanje limita 15.000,00 kn za uzdržavanu osobu, pravo na dječji doplatak za svako dijete (da to ne bude socijalna mjera), mogućnost nabave vozila za velike obitelji bez dodatnih poreza i/ili ukidanje godišnje obveze plaćanja poreza CMV (obiteljima to nije luksuz), subvencija postojećih ili novih kredita (navode primjer Mađarske u kojoj je mladim obiteljima omogućeno smanjenje otplate kredita ovisno o broju djece), mjera roditelj odgajatelj za područje cijele Hrvatske, produljenje 100 posto bolovanja na razdoblje do sedme godine djeteta, oslobođenje od troškova za ponovno obnavljanje dokumenata (osobna iskaznica i sl.), besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, pomoć za podmirenje komunalnih i drugih režijskih troškova, troškovi prijevoza, naplata parkiranja, oprema za novorođenčad (svima nam je poznata demografska problematika), stipendije djeci višečlanih obitelji, neki su od prijedloga Udruge za koje kažu da još uvijek nisu naišli na razumijevanje.

O mogućnosti da poslodavci uplaćuju 10.000 kuna za novorođenče kažu da je na kraju samo zanimljiva ideja, “no koliko poslodavaca to može isplatiti”?

“Obitelji su strpljivo čekale da i one dođu na red u resornom ministarstvu, ali ovakav izvještaj na nivou Europske unije te nove mjere koje ste donijeli prije par dana za pomoć gospodarstvu i ponovno zaobišli potrebe obitelji sada unose dodatno nezadovoljstvo te tražimo hitan prijedlog mjera na koji će način Hrvatska odgovoriti trenutnim izazovima s kojima se susreću obitelji s djecom, a osobito obitelji s troje ili više djece”, ističe Malbašić.

Podsjetimo, prije nekoliko je dana Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) dodijelila vrijedno priznanje hrvatskoj obitelji Toljanić iz Vrbnika na Krku koja ima 12 djece, proglasivši ju Europskom velikom obitelji 2020. godine. Obitelj Toljanić jedna je od obitelji koje su okupljene u udruzi Obitelji 3plus, kao i jedna od 112.830 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Unsplash