/Obitelji 3plus u pismu Plenkoviću: Briga o obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva!

Obitelji 3plus u pismu Plenkoviću: Briga o obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva!

Udruga Obitelji 3plus koja okuplja obitelji s troje ili više djece uputila je u subotu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, vezano uz predstavljenu strukturu nove Vlade, a s obzirom na to da briga o obiteljima više neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva.

“Iznenađeni smo činjenicom da briga o obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva, s obzirom na to da riječ „obitelj“ više neće biti u nazivu, a time ni u fokusu niti jednog ministarstava u strukturi nove Vlade koju ste predstavili prije dva dana. Podržavamo formiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, no kao predstavnici obitelji, a posebno onih s troje ili više djece smatramo da bi barem taj ured u svom nazivu, pa tako i u svom fokusu, trebao imati obitelj kao temelj svakog društva”, stoji u otvorenom pismu.

Napominju kako vjeruju da je riječ o nenamjernom propustu koji se još uvijek, prije formiranja Vlade, može ispraviti.

“I do sada je ovo važno pitanje brige o obitelji bilo unutar nadležnosti ministarstva koje se zbog svog obima nije moglo njime baviti dovoljno kvalitetno. Prema prvim najavama, čini se da se o hrvatskim obiteljima i dalje nitko neće intenzivno baviti, a upravo su obitelji temelj napretka društva i kvalitetnog rješavanja demografskog pitanja”, naglašavaju iz Udruge.

Glas više od 112.000 hrvatskih obitelji

Dodaju kako diljem Europe, pa i u svijetu, vlade, poslodavci, udruge i pojedinci aktivno rade na poboljšanju uvjeta obitelji, a posebno onih s troje ili više djece.

“Vjerujemo da će i Vlada RH biti proaktivna u izmjenama zakona, stvaranju uvjeta za kvalitetniji obiteljski život, a time i povrat mnogih koji trenutno žive i rade izvan Hrvatske”, ističu i dodaju kako Udruga Obitelji 3plus kao glas više od 112.000 hrvatskih obitelji s troje ili više djece ističe važnost formiranja službenog državnog tijela.

Ono bi se trebalo baviti strateškim pristupom oblikovanju javnih politika za obitelji uz sudjelovanje zainteresirane javnosti te provedbom i evaluacijom istih.

“Obitelji su izvorišta odgovornih pojedinaca koji će graditi budućnost ove države i o kojima ta budućnost ovisi. Vjerujemo da nova Vlada, s Vama na čelu, neće propustiti priliku posvetiti odgovarajuću pozornost ključnom segmentu razvoja i održanja hrvatskog društva, staviti pitanja poticajne obiteljske politike na političku agendu i tijekom svog mandata učiniti konkretne korake za bolji život obitelji s djecom u Hrvatskoj, a posebice onih obitelji s troje ili više djece”, stoji u otvorenom pismu udruge Obitelji 3plus koju potpisuje Ivan Malbašić, predsjednik udruge.

mšm

Foto: Obitelji