/‘BLAGAJNA ZA USAMLJENE’ Pogledajte kako su Nizozemci riješili najveći problem starijih osoba

‘BLAGAJNA ZA USAMLJENE’ Pogledajte kako su Nizozemci riješili najveći problem starijih osoba

Nizozemska Vlada je još 2018. godine pokrenula kampanju kojoj je cilj borba protiv usamljenosti starijih osoba, s naglaskom na osobe starije od 75 godina, koje su najpogođenije.

Naime, prema provedenom istraživanju, ponekad usamljeno se tada osjećalo čak 54 posto od ukupno 1,3 milijuna Nizozemaca te životne dobi, a jako usamljeno njih 11 posto. Vlada je odlučila riješiti problem, provodeći razne projekte, poput detektiranja kvartova i ulica gdje živi povećani broj starijih osoba, i shodno tome, poticanje lokalnih vlasti da uključe te ljude u zajednicu, piše suh.hr.

Trgovački lanac Jumbo odazvao se na Vladin poziv te su u svojim trgovinama 2019. godine uveli takozvane „chat blagajne”, u kojem starije osobe pri kupovini mogu stati i popričati s bla­gajnicom. To je izazvalo brojne pozitivne reakcije kupaca starije životne dobi te je tvrtka objavila da će do kraja sljedeće godine imati ukupno 2O0 takvih blagajni diljem zemlje. Dakako, za one nestrpljive se ne preporučuje čekanje u redu za tu blagajnu.

Sukladno naputku Vlade, tvrtka pomno razmatra i odabire mjesta u kojima će blagajna biti instalirana, odnosno tamo gdje ima više starijih stanovnika, a što je, očekivano, češći slučaj u gradovima, gdje je usamljenost starijih osoba veća nego kod onih u ruralnim područjima.

Inače, Vlada je podržala uspostavu „lokalnih koalicija protiv usamljenosti” za svaku od 355 općina (za usporedbu Hrvatska ima 428 općina i 4 puta manje stanovnika od Nizozemske, no to je neka druga tema) gdje se financijski i logistički potiču programi organiziranja kućnih posjeta, telefonskih linija i izra­de mapa aktivnosti za starije osobe.

Nadajmo se da će nekad u bližoj budućnosti nešto ovakvo zaživjeti i u Hrvatskoj, bez obzira na situaciju s korona virusom koji je sada još i pojačao usamljenost i izoliranost starijih osoba.

mšm/suh.hr

Foto: Pixabay, ilustracija