/‘DOBRA VIJEST’ Objavljeni detalji reforme: Evo tko će dobiti 250, a tko 500 kuna veću mirovinu

‘DOBRA VIJEST’ Objavljeni detalji reforme: Evo tko će dobiti 250, a tko 500 kuna veću mirovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada Marin Piletić i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja danas su predstavili novi model obiteljskih mirovina u Hrvatskoj. Evo kako je reformu predstavio šef Vlade.

Vlada je danas konačno predstavila novi model obiteljskih mirovina, a uz njega će se u Zakon o mirovinskom osiguranju ugraditi i dva povećanja najniže mirovine, svako po 1,5 posto. Evo kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio reformu.

“Vladi je održivost mirovinskog sustava uz povećanje adekvatnosti mirovina jedan od glavnih ciljeva kojim nastavljamo skrbiti za više od 1,23 milijuna naših građana. To je među ključnim prioritetima programa Vlade, do kraja ovoga mandata 2024. godine, a dio je i suradnje sa zastupnikom Hreljom.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje danas predstavljamo poseban naglasak stavljaju na korisnike obiteljskih mirovina kojima omogućujemo pravedniji izračun mirovine kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Samo ovim dvjema izmjenama obuhvatit ćemo gotovo 300 tisuća umirovljenika, za što ćemo u 2023. godini izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna. Radi se o velikom broju umirovljenika koji će ostvariti povećani mirovinski prihod”, kazao je uvodno predsjednik Vlade, prenosi Mirovina.hr.

Više od 136 tisuća korisnika, kazao je Plenković, dobit će 10 posto veću obiteljsku mirovinu. Radi se o prosječnom rastu od 250 kuna. Ovdje se uglavnom radi o korisnicima obiteljske mirovine koji nemaju svoju mirovinu, nego koriste mirovinu preminulog partnera.

“Time šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza, energetske, prehrambene, pa i svih inflatornih pritisaka – ključan prioritet Vlade osigurati socijalnu sigurnost svim našim sugrađanima, a osobito našim sugrađanima starije dobi. U tom pogledu, poseban prioritet je smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti korisnika obiteljske mirovine”, kazao je Plenković.

Dodatno, puno zanimljiviji dio reforme odnosi se na mogućnost korištenja obiteljske i osobne mirovine. Izmjenom zakona omogućit će se korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje obiteljske mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom, govori Plenković, više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovina dobit će početkom iduće godine prosječno 500 kuna veću mirovinu. Ova skupina uglavnom se odnosi na one korisnike obiteljskih mirovina koji su se morali odreći vlastite jer im je 70 posto mirovine preminulog partnera bila povoljnija opcija.

mšm/Mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija