/KAD SE IMA I ŽELI – Danski mirovinski fondovi uložit će 50 milijardi dolara u zaštitu okoliša!

KAD SE IMA I ŽELI – Danski mirovinski fondovi uložit će 50 milijardi dolara u zaštitu okoliša!

Danski privatni mirovinski fondovi obećali su da će više od 50 milijardi dolara uložiti u zelenu imovinu tijekom naredna desetljeća. Na taj će način pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena u Danskoj koja si je za cilj postavila smanjenje emisije stakleničkih plinova za 70 posto do 2030. godine.

Fondovi će tako investirati 52 milijarde dolara u energetsku infrastrukturu, zelene dionice i obveznice te energetski učinkovitu gradnju do 2030. godine, piše Reuters. Vijest o velikom ulaganju prva je jučer objavila danska premijerka iz redova socijaldemokrata, Mette Frederiksen uoči samita o klimatskim promjenama u New Yorku.

“Sada trebamo raditi na tome da privučemo strane investitore. To je imperativ kako bismo zelenu tranziciju realizirali na globalnoj razini” rekla je Frederiksen.

Danski privatni mirovinski fondovi, koji ne uključuju javni mirovinski sustav, raspolažu s imovinom od 3.100 milijardi kruna (oko 440 milijardi dolara) a konačno ulaganje u zelene investicije doseći će 511 milijardi kruna (oko 73 milijarde dolara).

Najveći privatni mirovinski fond u Danskoj (PFA) ulaganje će usmjeriti na vjetroelektrane, solarnu energiju te ostale sustave skladištenja energije koji čuvaju okoliš, prenosi Mirovina.hr.

mšm/reuters/mirovina.hr

Foto: Pixabay