/Nije platio porez: 83-godišnjak ostao bez kuće zbog duga manjeg od 10 dolara!

Nije platio porez: 83-godišnjak ostao bez kuće zbog duga manjeg od 10 dolara!

Životni brodolom doživio je 83-godišnji Uri Rafaeli i to radi svega 65 kuna, odnosno 8.41 dolara. Naime, za toliki je iznos manje platio porez na kuću. Zbog toga je posve nevjerojatno, i posve legalno, ostao bez svoje kuće!

Svakom dužniku država može oduzeti imovinu za koju nije podmiren dug u određenom roku, nakon čega ona odmah ide na “bubanj”. Tako je barem prema zakonu u Michiganu, a što je na svojoj koži tragično osjetio jedan umirovljenik. Uri Rafaeli (83) propustio je platiti iznos od svega 65 kuna (8,41 dolar) odnosno za toliko je premalo platio porez na kuću 2014. godine. I upravo zbog toga ostao bez nje.

Kuću je kupio 2011. godine u Southfieldu za 60.000 dolara (oko 402.000 kuna) te u nju dodatno uložio, s namjerom da od njezina iznajmljivanja financira život u mirovini. Vjerovao je da porez na nekretninu plaća u punom iznosu i na vrijeme, ali već 2012. godine dobio je obavijest da je uplatio premalo, odnosno da nedostaje 496 dolara. Dug je podmirio iduće godine, ali nije računao na kamate. A one su iznosile svega 8,41 dolara koja nije uplatio, piše Forbes.

Okrug Oakland u američkoj državi Michigan odmah mu je oduzeo kuću i stavio je na dražbu. Kuća je pritom prodana za gotovo trostruko manji iznos, 24.500 dolara, odnosno 165.000 kuna. Nekretnina je pak danas na tržištu vrijedna dvostruko više nego što ju je i sam umirovljenik platio, procjenjuje se oko 130.000 dolara.

Rafeli je pravdu pokušao potražiti i na sudu, ali bezuspješno, jer nijedan zakon ne brani okrugu da zadrži njegovu kuću. Nažalost nije jedni, ali svakako je jedan od rijetkih kojemu se to dogodilo ne zato što nema novca, nego zbog obične greške vrijedne svega nekoliko američkih kovanica.

“Ovo je ništa no krađa imovine, dozvoljena kroz zakone. Organizirana pljačka predatora, koji čekaju da se stari i nemoćni “spotaknu”. Sutra bi to mogli biti vaši roditelji, vaši djedovi i bake”, upozorila je odvjetnička kuća Pacific Legal Foundation koja se bavi slobodama pojedinaca i borbom protiv ovakvog utjecaja države, prenosi Mirovina.hr.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija