/Kako prepoznati rani i odgođeni pubertet: Uglavnom nema brige, ali ipak postoji veliki rizik

Kako prepoznati rani i odgođeni pubertet: Uglavnom nema brige, ali ipak postoji veliki rizik

Pubertet je stanje kada se djetetovo tijelo počinje razvijati i mijenjati tijekom odrastanja. Znakovi puberteta uključuju razvoj grudi kod djevojčica i početak menstruacije, a kod dječaka veći penis i testise, dublji glas i mišićaviji izgled.

Prosječna dob ulaska djevojčica u pubertet je 11 godina, dok je prosječna dob dječaka 12 godina. Pritom je sasvim je normalno da pubertet započne u bilo kojem trenutku između osme i 13. godine kod djevojčica, a od devete do 14. godine kod dječaka.

Obično nema razloga za brigu ako pubertet ne počne oko prosječne dobi, ali je dobra ideja razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse. Osim redovitog, postoje i rani pubertet i odgođeni pubertet koji mogu biti indikator nekog stanja koje je možda potrebno liječiti.

Roditelji su često zabrinuti da je njihovo dijete drugačije u fizičkom razvoju od druge djece. Ako, po vašem mišljenju, dijete prerano ili prekasno odrasta, prvo saznajte kako se ono samo osjeća zbog toga. Naravno, konzultacije s obiteljskim liječnikom su dobrodošle i preporučljive, piše Direktno.hr.

Foto: Pixabay

Uzroci ranog puberteta

Rani pubertet, koji se naziva i preuranjeni pubertet, pojavljuje se kada djevojčice imaju znakove puberteta prije osme godine i kada dječaci imaju znakove puberteta prije devete godine. 

Nije još uvijek jasno što uzrokuje rani pubertet. U pitanju može biti genetska sklonost koja postoji u vašoj obitelji, a može biti uzrokovano i drugim stvarima kao što su problem u mozgu, kao što je tumor na mozgu.

To može biti i oštećenje mozga kao posljedica infekcije, operacije ili radioterapije, problem s jajnicima ili štitnjačom, može biti genetski poremećaj, kao što je McCune-Albrightov sindrom. Rani pubertet uglavnom pogađa djevojčice i često nema očigledan uzrok.

FOTO: Pixabay

 Uzroci odgođenog puberteta

O odgođenom pubertetu govorimo kada dječaci nemaju znakove razvoja testisa do 14. godine, a djevojčicama se grudi nisu počele razvijati do 13. godine ili su se razvile grudi, ali menstruacija nije počela do 15.

Nije uvijek jasno što uzrokuje odgođeni pubertet. To može biti samo genetska sklonost koja postoji u obitelji. Odgođeni pubertet općenito je češći kod dječaka.

S ovime se susreću brojni roditelji: Kako prepoznati ljubomoru starijeg djeteta na mlađeg i što učiniti?

Utvrđeno je da, osim genetike, uzroci mogu biti i dugotrajna bolest, kao što je cistična fibroza, dijabetes ili bolest bubrega, zatim pothranjenost, vjerojatno zbog poremećaja prehrane ili stanja kao što je cistična fibroza ili celijakija te troblem s jajnicima, testisima, štitnjačom ili hipofizom.

Marijana Kovač

Foto: Pixabay