/Apel umjetnika na Međunarodni dan plesa: Kada nam više nije dozvoljeno plesati, naši svjetovi zamiru

Apel umjetnika na Međunarodni dan plesa: Kada nam više nije dozvoljeno plesati, naši svjetovi zamiru

“Ples je oduvijek i u potpunosti. Želja mi je osvijestiti ples i život u (pra)iskonskom smislu, u kontekstu očuvanja naših instinkta u vrijeme kad su ugroženi što zbog pandemije, što zbog opće težnje kiborgizaciji”, poruka je ravnateljice baleta HNK-a Ivan pl. Zajc Maša Kolar povodom Međunarodnog dana plesa.

“Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Živući svijet je unikatno i spektakularno čudo. Oboje su prirodna datost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo.

Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Da – tijelo profesionalnog plesača često zahtjeva usamljenički život, ali kreativni nagon omogućuju nam da ostanemo društvena bića, povezujući nas s drugim tijelima da se u najneposrednijoj nuždi podržavamo i međusobno održavamo.

Stoga, poštujući svaku napisanu riječ o plesu kao manifestu naše kulture, sve vas pozivam da se više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu ‘mašinu’ koja podupire ples i život”, poručila je Kolar.

Međunarodni dan plesa održava se svake godine 29. travnja na rođendan francuskog baletnog reformatora i svestranog kazališnog umjetnika Jean Georgesa Noverra (1727. – 1810.).

Zagrebački plesni centar (ZPC) će ovaj dan obilježiti raznolikim plesnim programom besplatnim za posjetitelje, a prikupljat će se donacije profesionalnim plesnim umjetnicima koje institucije nisu poduprle tijekom korona krize.

Program je počeo u 14 sati početi plesnom radionicom Aleksandre Mišić. Nakon toga, u 18 sati, posjetitelji će moći u dvorištu ZPC-a vidjeti predstavu “Bazen”, adaptiranu za vanjski prostor, u koreografiji Eme Crnić i izvedbi umjetničke organizacije “Škvadra”.

Večer će pak na krovnoj terasi ZPC-a donijeti predstavu “Love Will Tear Us Apart” čiji koncept i koreografiju potpisuju Saša Božić i Petra Hrašćanec, a izvodi Petra Hrašćanec, a o čemu smo već pisali. Predstava će se izvesti čak dvaput, prva izvedba u 19.30 i druga u 20.30, kako bi ju, zbog reduciranoga broja, moglo vidjeti što više gledatelja.

“Pa kad nam odjednom, zbog zatvorenih kazališta i otkazanih festivala, više nije dozvoljeno plesati, naši svjetovi zamiru. Bez fizičkog kontakta. Bez predstava. Bez publike. Nikada u novijoj povijesti plesna zajednica nije bila pred tako velikim zajedničkim izazovom da ostane motivirana, da pronađe svoj smisao postojanja.

No baš kad nam se oduzme nešto dragocjeno, doista cijenimo važnost onoga što radimo i koliko ples znači za cjelokupno društvo. Plesače se obično slavi zbog njihove fizičke vještine, no u stvari, nas puno više održava naša mentalna snaga. Vjerujem da će nam ta jedinstvena fizička i psihička živahnost pomoći da sve prevladamo, da nanovo otkrijemo sebe kako bismo nastavili plesati i inspirirati se”, poručio je svjetski poznati umjetnik Friedemann Vogel.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Screenshot/YouTube