/FOTO: Četvrt koja voli uličnu umjetnost; škola u Dugavama dobila novi mural, još nekolicina ih osvanula na drugim lokacijama

FOTO: Četvrt koja voli uličnu umjetnost; škola u Dugavama dobila novi mural, još nekolicina ih osvanula na drugim lokacijama

Zagrebačko naselje Dugave posljednjih nekoliko mjeseci zadobilo je nove konture, a u projekt crtanja grafita uključila se i tamošnja osnovna škola.

Naime, OŠ Dugave pohvalila se na društvenim mrežama kako je vanjska fasada škole ocrtana novim muralom na kojem se nalaze znamenitosti značajne za grad Zagreb.

“Škola ( I.OŠ Dugave) je dobila novi veliki mural sa znamenitostima i poznatim likovima značajnim za Grad Zagreb. Na muralu se nalazi katedrala, stadion, tramvaj, uspinjača, kula Lotršćak te poznati likovi Zlatko Kranjčar, Franjo Šafranek, gospodin Fulir, August Šenoa, Ivo Robić… Za Mural je najviše zaslužan naš bivši učenik zajedno s Građanskom udrugom Dugave kao i mještani Dugava koji su bili financijska potpora za nastajanje murala na školi. Ovim putem se zahvaljujemo svima vama koji ste sudjelovali”, stoji u objavi.

Akciju oslikavanja grafita počeli su krajem prosinca prošle godine dugavljanski Bad Blue Boysi, a sredstva za njezinu realizaciju sakupljena su od prodaje kvartovskih majica, hudica i upaljača. Kako doznaje portal generacija.hr, osim velikog murala na osnovnoj školi, oslikana su još tri murala koja se nalaze na različitim lokacijama u toj najvećoj novozagrebačkoj četvrti.

Preko puta vrtića u Travnom, s druge strane Vatikanske avenije, oslikana je trafostanica, dok se drugi mural nalazi pored ulice Vajdin vijenac na bočnoj strani zgrade u Hribarovom prilazu, dijelu koji gleda na SR Njemačke. Treći se nalazi na zidu na sjeverozapadnom dijelu kvarta, uz samu ulicu SR Njemačke.

Do kraja ove godine u Dugavama bi trebala osvanuti još najmanje tri murala koji će dodatno istaknuti Dugave kao četvrt koja njeguje kulturu “ulične umjetnosti”. Podsjetimo, prije gotovo 10 godina Dugave su bile poprište projekta “Muzeja ulične umjetnosti” u sklopu kojih je u Dugavama napravljeno oko 30-tak murala, od kojih dio njih još uvijek podsjeća na ovu lijepu umjetničku akciju.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Facebook