/‘General’ najgledaniji hrvatski film u kinima; evo koji naslovi su među prvih pet!

‘General’ najgledaniji hrvatski film u kinima; evo koji naslovi su među prvih pet!

U 2019. godini u redovnoj kinodistribuciji prikazana su 22 domaća filma, od čega četiri manjinske koprodukcije i 19 filmova sufinanciranih kroz javne pozive Hrvatskog audiovizualnog centra. Najgledaniji naslov godine je film o životu Ante Gotovine “General” Antuna Vrdoljaka u produkciji Kiklop filma s 74.585 gledatelja.

Drugi po gledanosti je Brešanova politička satira “Koja je ovo država” u produkciji Interfilma koji je pogledalo 58.265 gledatelja, a na trećem mjestu nalazi se dječja znanstveno fantastična uspješnica “Moj dida je pao s Marsa” u režiji dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića i produkciji Studija Dim s 29.025 gledatelja.

Na četvrtom mjestu je ‘prva hrvatska zombi komedija iz budućnosti’ “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” redatelja Predraga Ličine, nastala u produkciji Kinorame, s 28.072 gledatelja. Na petom mjestu slijedi najnagrađivaniji ovogodišnji domaći dokumentarno-igrani film “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević i produkciji Hulahopa s 26.642 gledatelja.

Šesto i sedmo mjesto na listi domaćih naslova pripalo je dvama nezavisnim komedijama – “Ufuraj se i pukni” s 17.533 gledatelja i “Ideš? Idem!” s 8.138 gledatelja. Osmo mjesto zauzela je društvena satira s elementima trilera “Dopunska nastava” u režiji Ivana-Gorana Viteza i produkciji Interfilma s 5.825 gledatelja. Krimi-drama “Mali” u režiji Antonija Nuića i produkciji Propeler filma nalazi se na devetom mjestu s 5.535 gledatelja. Listu 10 najgledanijih zaključuje dokumentarni film “Tusta” Andreaj Korovljeva u produkciji Factuma s 3.980 gledatelja.

Redom dalje slijede: Za ona dobra stara vremena, Teret, Sam samcat, The Guardian Angel, Igram, Sem, Na vodi, Duboki rezovi, Izbrisana, Dom, Do kraja smrti, Lada Kamenski i Ljetnikovac.

Ukupan broj gledatelja domaćeg filma u kinima iznosi 268.817, što je treći najbolji rezultat u zadnjem desetljeću, odmah iza rekordne 2013. (436.074 gledatelja) te 2012. godine (328.158).

“Veselimo se uspjehu hrvatskih filmova u prošloj godini – kako broju filmova tako i broju posjetitelja u kinima. Uvjeren sam da će ta pozitivna klima pridonijeti daljnjem uspjehu naših filmova kod nas i u inozemstvu u godini pred nama. Ovi rezultati puno govore i o kvaliteti naših filmskih djelatnika, važno je da je publika toga svjesna i uvjeren sam da će to biti dodatna motivacija struci. Uz potrebnu podršku nadležnih tijela te nama bitnih partnera poput televizija i kina, HAVC će čitavom AV sektoru i dalje biti snažan vjetar u leđa”, izjavio je tim povodom ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich.

Važno je istaknuti da su pojedini filmovi imali redovnu kinodistribuciju i van Hrvatske. Tako je “Moj dida je pao s Marsa” distribuiran u Češkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji, “Tusta” u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a “Dnevnik Diane Budisavljević” do sada je u kinima u Srbiji i Bosni i Hercegovini pogledalo više od 25 tisuća gledatelja.

Hrvatski kinoprikazivački sektor u 2019. godini i dalje bilježi progresivan rast ukupnog broja gledatelja u odnosu na prijašnje godine – 2018. je u kinu bilo 4.607.068 ljudi, a 2019. godine 4.912.282, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

mšm

Foto: Screenshot/Youtube