/Knjižnica za slijepe i slabovidne ostala bez financijske potpore; iz Zaklade prozvali Ministarstvo kulture

Knjižnica za slijepe i slabovidne ostala bez financijske potpore; iz Zaklade prozvali Ministarstvo kulture

U epidemiji, koja je ograničila naše svakodnevne aktivnosti, ali i društveni život, vrlo dragocjenima su se pokazale aktivnosti koje nam u najmanju ruku mogu poslužiti kao “ispušni ventil”. Vožnja biciklom, odlasci u prirodu, online ponuda različitih sadržaja i aktivnosti ne samo da su prilika da upotpunimo vrijeme i zadržimo koliko toliko vedar duh, nego i prilika za nastavak duhovnog, kulturnog i edukativnog rasta. Međutim, mnogi su u epidemiji ostali zakinuti i za taj “minimum”. 

To se u prvom redu odnosi na osobe s najrazličitijim poteškoćama koje su suočene s mnogobrojnim preprekama, a nerijetko se čini da je društvo na njih zaboravilo u “starom normalnom”, a portal Direktno donosi priču o tome kako to izgleda u “novom normalnom” kada je riječ o, kako tvrde naši sugovornici, tzv. institucionalnom nemaru.

Naime, Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” već više od dvanaest godina izdaje zvučne knjige za potrebe slijepih i drugih osoba koje ne mogu čitati standardni tisak. Do sada su objavili 645 zvučnih knjiga , a prema bibliografskoj bazi podataka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ukupan broj zvučnih knjiga u fondu NSK je 2360 zvučnih knjiga od čega je Zaklada nakladnik 318 naslova.

“U ovim iznimno teškim vremenima slijepe osobe više nego inače čitaju zvučne knjige. A zbog svoje specifične potrebe i nužnosti bliskog kontakta za ostvarivanje bilo koje aktivnosti, a sada u vrijeme pandemije i zbog epidemiološke mjere fizičke distance to je gotovo nemoguće pa im je čitanje zvučnih knjiga izuzetno važno, a što im se onemogućava postupcima Ministarstva kulture i medija”, rekao je upravitelj Zaklade Mirko Hrkač za portal Direktno.hr.

Kazao je da Zaklada na godišnjoj razini izdaje u zvučnom “daisy” formatu između 60 i 70 knjiga iz raznih područja (beletristika, publicistika, knjige za mlade i djecu, zdravstva, duhovnosti i sl.). Izdane su knjige dostupne svim slijepim i slabovidnim osobama kao i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak kroz specijalnu knjižnicu “Čujem, vjerujem, vidim”, a trenutno je koristi 512 korisnika.

Napominje da je za izdavanje jedne takve knjige, ovisno o kojem broju stranica je riječ, ali i o zahtjevnosti teksta, potrebno osigurati između 3500 i 4000 kn, nekada i više. Do ove godine dio sredstava osiguravali su putem natječaja Ministarstva kulture “Javne potrebe u kulturi RH;  Potpora izdavanju knjiga”.

Misteriozni nestanak programa

Iz nekog razloga je, kaže Hrkač, ove godine Ministarstvo samoinicijativno, “bez da nas se unaprijed obavijesti ili predložilo nam”, odlučilo da bi svoj program trebali prijaviti na drugi natječaj, “iako smo sukladno uvjetima isti prijavili na natječaj Javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu kao i proteklih godina”.

Rezultati navedenog natječaja objavljeni su 20. siječnja ove godine, a program Zaklade nije se našao ni na listi odobrenih ni na listi odbijenih programa. Misteriozni nestanak, govori Hrkač, nisu pojasnili u Ministarstvu, ali ih je dan prije kontaktirao državni tajnik Ivica Poljičak “te nam priopćio da trebamo naš program prijaviti na drugi natječaj, koji bi prema njegovim riječima trebao biti objavljen kroz mjesec dana, točnije sredinom veljače”.

Riječ je o natječaju “Dostupnost kulturnog sadržaja osobama s invaliditetom, mladima i djeci s teškoćama u razvoju”, koji se uobičajeno objavljuje sredinom godine, zbog čega su iz Zaklade upozorili Poljičaka da u tom slučaju neće moći nastaviti s izdavanjem zvučnih knjiga zbog nedostatka sredstava te da su se na isti natječaj već prijavljivali i da program nije dobio potporu jer “navodno ne zadovoljava kriterije natječaja”.

Osim toga navode da su Ministarstvu slali dopise da je potrebno dopuniti uvjete natječaja u dijelu “prihvatljivi troškovi”, odnosno da se dio sredstava osiguranih putem potpore može se koristiti kao udio u plaći zaposlenika angažiranih na realizaciji programa, u visini od 30 posto visine plaće te da se ostvarena potpora može koristiti za podmirenje troškova provedbe programa u kalendarskoj godini u kojoj se program provodi.

“Bez ovih uvjeta, odnosno prihvatljivih troškova nismo u mogućnosti provoditi program izdavanja zvučnih knjiga”, kaže Hrkač.  

“Gospodin Poljičak je ustvrdio da će natječaj biti objavljen kroz mjesec dana, a najviše kroz dva mjeseca. Također smo rekli gospodinu Poljičku da nam je trenutno zbog okolnosti u kojima živimo veoma teško osigurati tolika sredstva za projekt, na što nam je gospodin Poljičak rekao da svojim sredstvima premostimo to financijsko razdoblje od mjesec dana dok se ne provede natječaj”, priča dalje Hrkač.

Sredstva tek u kolovozu

“Nemajući izbora, želeći imati povjerenja u državne institucije i vjerovati onima koji ih predstavljaju, a želeći i nastavak suradnje na  izdavanju
zvučnih knjiga za potrebe slijepih i drugih osoba koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak, želeći vjerovati državnom tajniku Poljičku, postupali smo tako da smo vlastitim raspoloživim sredstvima nastavili financiranje programa dok se ne objavi navedeni natječaj….”, ističe naš sugovornik.

Iz Ministarstva su ih, kaže, kontinuirano pozivali na još malo strpljenja, sve dok nisu dobili potvrdu da će natječaj biti objavljen tek tijekom travnja, rezultati se mogu očekivati krajem lipnja, potpisivanje ugovora slijedi u srpnju, a oni koji će ostvariti potporu, sredstva mogu očekivati tek u kolovozu.

“Zaklada ‘Čujem, vjerujem, vidim’ mora prestati s izdavanjem zvučnih knjiga u ‘daisy’ formatu i pružanja usluge posudbe zvučnih knjiga slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak, budući da smo utrošili sva raspoloživa sredstva s kojima trenutno raspolažemo o čemu smo izvijestili Ministarstvo iz kojega nismo primili nikakav odgovor za rješavanje situacije u kojoj smo se našli zbog
njihovih postupaka”, ističe Hrkač.

“Apsurdno je da u godini čitanja, i nedavnom obilježavanju Svjetskog dana knjige i dana hrvatske knjige, 22. travnja 2021.godine, i 500 godina od objavljivanja Judite Marka Marulića i Noći knjige, 23. travnja s temom ‘Ljekovitost čitanja’, Ministarstvo kulture i medija svojim postupcima onemogućava pristup literaturi ranjivim skupinama, slijepim i slabovidnim osobama”, poručili su iz Zaklade.

Odgovor Ministarstva

U Ministarstvu ne slažu se s viđenjem Zaklade za koju kažu da je visoko vrednuju i čije djelovanje podupiru, što se očituje kontinuiranim financiranjem programa prijavljenih na javne pozive Ministarstva. Ukupno je, navode, Zakladi ‘Čujem, vjerujem, vidim’ u desetak godina uplaćeno za potporu za izdavanje knjiga 856.000 kuna, a za otkup knjiga 171.410 kuna što ukupno iznosi 1.027.410 kuna.

“Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj osmišljen je upravo s ciljem potpore programima kakve provodi Zaklada. Kriteriji su pomno razrađeni u suradnji sa stručnjacima, a kao i kod drugih natječaja Ministarstva, redovito ćemo ih evaluirati i u slučaju potrebe modificirati. No, prilagođavati kriterije i uvjete natječaja koji je u tijeku potrebama pojedinačnih korisnika nije prihvatljivo jer bi se to moglo protumačiti pogodovanjem”, odgovorili su u Ministarstvu o prijedlogu Zaklade za promjenom kriterija natječaja.

“Vezano za primjedbe Zaklade na financiranje troškova hladnog pogona, honorara i udjela u plaći suradnika, Ministarstvo je više puta Zakladu uputilo da se prijave na natječaje Zaklade za razvoj civilnog društva,  Ureda za udruge i Zaklade Kultura nova ili na natječaje sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda koji su namijenjeni jačanju kapaciteta korisnika potpore i osiguravaju stabilno financiranje fiksnih troškova. Prošle godine Zaklada je odbijena na Pozivu za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s poteškoćama u razvoju jer su prijavili identičan program za koji su već dobili sredstva Ministarstva za tu godinu na potpori za izdavanje knjiga u iznosu od 100.000 kuna”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

“Ministarstvo je sugeriralo Zakladi da se prijave na Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u natječajnom roku, zaključno s 20. svibnja 2021.”, poručuju iz Ministarstva.

Što se dogodilo s prijavom na natječaj iz siječnja, nisu pojasnili. Kako će se Zaklada sada financirati i je li ovo zaista kraj specijalne knjižnice za slijepe i slabovidne, ostaje za vidjeti.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Facebook