/Krešimir Kapetanović o umjetnosti u doba korone: Naučio sam zahvaliti Bogu na unutarnjem miru koji je u današnjem vremenu nešto neprocjenjivo

Krešimir Kapetanović o umjetnosti u doba korone: Naučio sam zahvaliti Bogu na unutarnjem miru koji je u današnjem vremenu nešto neprocjenjivo

Krešimir Kapetanović talentirani je umjetnik čiji radovi ne mogu proći nezamijećeno. Iza njega su samostalne izložbe “Pošalji mi anđela” održane u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku 2017. godine, samostalna izložba “Žena” održana 2018. u Zagrebu te 2019. u Austriji gdje je i sudjelovao na zajedničkoj izložbi “Maskerade”.

Osvrt na izložbu Mitte mihi angelum – Pošalji mi anđela, dao je prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar.

Izložba “Pošalji mi anđela”

“Tema anđela je uvijek bila intrigantna za umjetnike, u vremenu kad je umjetnost imala deskriptivniju notu u prošlosti, a danas umjetnici toj temi pristupaju želeći u jednom fluiditetu forme i suptilnosti oblika na neki način uprisutniti duhovnost. Mislim da je Krešimir Kapetanović uistinu uspio i zadržao jednu divnu dječju začudnost prema motivu. Svojim slikarskim iskustvom, svojim darovanim talentom, svojim zanosom i predanjem uspio je donijeti onu titravost forme gdje tjelesnost je i nije prisutna”.

Izložba “Pošalji mi anđela”

Izložbu žena komentirala je i akademska slikarica Rusa Trajkova, a čiji komentar se, kao i od prof. Špoljarića, također nalazi na stranici mladog umjetnika.

“Uvid u žensku esenciju kroz svoje oči Krešimir je prenio ambijentalnu percepciju stvarnosti. Slike postaju vjerni prikaz trenutka, emocije, dnevničkog zapisa. Pokazujući zahvalnost i ljubav prema ženi. Dodjeljuje im prostor kolorita na platnu unutar postavljenih koordinata nježnih pokreta, gesti, samog postojanja i života samog po sebi. Daje do znanja da je ženska energija usmjerena ka stvaranju. Da je pokretač.

Izložba “Žena”
Izložba “Žena”

Vjerujem u duboko posložen kaos unutar naizgled nasumičnog biranja kolorita, kontrasta i sprege između krhkosti i stjenovite odlučnosti u Odi Ženi na Krešimirovim platnima”, rekla je Trajkova o umjetniku.

“Najčešća tehnika koju koristim je akril, a stilovi mojih slika su apstraktni – suvremeni, jer mi kao takvi, bez klišeja, dopuštaju da slikam iz srca te da u punom svjetlu izrazim svoju unutrašnjost. Početak izrade a posebice pogled na završenu sliku, ispunjava me zadovoljstvom i ushićenjem, što bih isto volio da doživi i promatrač moje slike”, rekao je Krešimir.

Umjetnost u doba Covida

Krešimir je za portal Generacija opisao kako provodi slobodno vrijeme dok traje epidemija te kako je iskoristio prvotni lockdown.

“Danas, tijekom korona krize mnogo vremena provodim u samoizolaciji, samim tim više sam nekako kreativan. Inače, mi umjetnici pola svog života provedemo u samoizolaciji pa nam ova karantena nije ništa novo, našalio se.

Objasnio je kako su za vrijeme karantene on i djevojka došli na ideju da za Božić izrade ukrase za bor.

“Prvotno smo to htjeli raditi za samo naše najbliže. Kada smo vidjeli reakcije ljudi i da se ukrasi zaista svima sviđaju, odlučili smo ih plasirati na tržište. Napravili smo Instagram profil @woodfrommyhood i u roku tjedan dana bili smo zatrpani narudžbama. Kad bi me sada netko pitao što želim za Božić, odgovorio bih kako imam čak tri želje: boje, boje i boje”, rekao je.


“Naučio sam kroz slikarstvo više cijeniti sebe kao osobu i na taj način dati najbolje što mogu svojim kreativnim radom. Naučio sam Bogu reći – hvala za zdravlje i svakom novom danu, na unutarnjem miru koji je u današnjem vremenu nešto neprocjenjivo”.

“Provedite ove blagdane sa svojim najbližima i s onima koji nemaju nikoga. Razveselite ih lijepom gestom. Budite kreativni i radosni.
Sretan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu”, zaželio je umjetnik Krešimir Kapetanović za kraj.

Bjonda Lučić

Fotografije: Krešimir Kapetanović