/‘Oda zemlji’ ispjevana najvećim ponosom – Lisinski proslavio svoj dan

‘Oda zemlji’ ispjevana najvećim ponosom – Lisinski proslavio svoj dan

Više od četiri desetljeća Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog prijestolnica je glazbene umjetnosti u Hrvatskoj, a tradicionalno je u nedjelju navečer, u svečanom ozračju i obavijena nacionalnim ponosom, proslavila svoj veliki dan.

Kad je prije više od četiri desetljeća jedna ideja i vizija dobila svoj prostor koncertne dvorane, bilo je ubrzo jasno da će “Lisinski“ (jer je naziv Dvorane preuzeo prevlast nad osobnim imenom) biti mjesto izvrsnosti, susreta kulture i onih koji se njome hrane, vrhunskih trenutaka glazbenih izvedaba i onih koji će ih uvijek pamtiti.

Dan Dvorane (koji se isprepliće u planiranju koncertnih događanja ciklusa) unatrag desetak godina donosi tematski osmišljene koncertne događaje, a ova je godina bila prilika da se istakne hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, i to odabirom ulomaka ili nekih vrlo prepoznatljivih djela iz repertoara uz tematsku odrednicu “Oda zemlji“.

Na pozornici se okupila vrhunska hrvatska glazbena reprezentacija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, koja je zaradila gromoglasan aplauz oduševljene publike.

Simfonijski orkestar HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić uz ponajbolje soliste obuhvatili su presjek najboljih ostvarenja legendarnih hrvatskih skladatelja, čija su djela sve češće dio domaćih, ali i svjetskih pozornica.

Od uvertire operi Porin Vatroslava Lisinskog, čije ime dvorana nosi i gotovo da mu ga je preotela, do praizvedbe obrade uvertire njegovoj prvoj (a i prvoj hrvatskoj) operi Ljubav i zloba za orgulje, ulomkom prve hrvatske simfonije naše najpoznatije skladateljice Dore Pejačević, do duhovite arije Muhe iz opere Rona Borisa Papandopula, ali i nekih poznatih i omiljenih ulomaka opere Nikola Šubić Zrinjski ili nenadmašne Gundulićeve Himne slobodi kako ju je uglazbio Jakov Gotovac bili su dio dinamičnog i uzbudljivog programa.

Sopranistice Valentina Fijačko Kobić Antonia Dunjko, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i orguljaš Pavao Mašić, solisti su koji su s velikim entuzijazmom pristupili ovim maestralnim djelima, a sinoć nisu skrivali oduševljenje cjelokupnom atmosferom te istinski uživali u izvedbi.

Već se gotovo pola stoljeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog muzicira, izvodi, praizvodi, smišlja i promišlja glazbena kultura, ostvaruje glazbeni trag za neku novu budućnost. Ova će se tradicija nastaviti i u novoj, 2020. godini, za koju je već zakazano mnoštvo fantastičnih glazbenih događaja vrhunskih svjetskih te domaćih orkestara i solista.

mšm

Foto: Tugomir Hrabrić