/‘SUDAR TRADICIJA’ Bliži se koncert koji donosi tradicijsku glazbu iz cijele Hrvatske u novom ruhu

‘SUDAR TRADICIJA’ Bliži se koncert koji donosi tradicijsku glazbu iz cijele Hrvatske u novom ruhu

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u suradnji sa Sudar Percussion ansamblom i Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije najavljuju koncert Sudar tradicija. Koncert će se održati 1. listopada 2022. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Upravo će u Lisinskom LADO, Sudar Percussion i Jazz orkestar HRT-a kroz novo i inovativno „ruho“ predstaviti raznolikost i ljepote tradicijske glazbe s područja cijele Hrvatske na dosad neviđen način. Ovaj inovativni koncert kroz više od deset skladbi u aranžmanima Marka Firsta, Aleksandra Vešića, Ivane Kuljerić Bilić i Zorana Šćekića, posjetiteljima će donijeti različite vrste pjevanja pojedinih hrvatskih regija poput istarskog tarankanja, ojkanja i klapskoga pjevanja.

Ideja ovog projekta jest približiti tradicijsku glazbu svim naraštajima na jedinstven način i osebujnim zvukom povezati 40 glazbenika triju različitih ansambala. Kako je već navedeno, u središtu projekta su Ansambl LADO, koji na scenu donosi hrvatske tradicijske instrumente i vokalno izvrsne umjetnike ansambla, Sudar Percussion ansambl pridonijet će različitim vrstama udaraljki koje vješto sviraju njegovi članovi, dok će Jazz orkestar HRT-a svoju izvrsnost pokazati specifičnim instrumentima. Program donosi pjesme “Dobra večer ružo moja”, “Dumboko je…”, “Idejo težaki”, “Senjicu senjala”, “Svirka na gajdama” “Oj, mala moja” i brojne druge.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Sudar Percussion ansambl, prema riječima Irene Paulus „najotkačenija grupa muzičara na ovim prostorima“, od 2010. ostvario je vrlo velik broj nastupa, turneja i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihova prepoznatljiva karakteristika su različiti pogledi na poznata djela klasične i popularne glazbe, ali i inovativni i duhoviti članovi ansambla s nevjerojatnom muzikalnošću i tehničkim vještinama.

Jazz orkestar HRT-a, nekadašnji Big Band Hrvatske radiotelevizije, to jest Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina, što je u povijesti big bandova rijetkom i u svjetskim razmjerima. Osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen je od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, a orkestar je vodilo nekoliko dirigenata. U posljednjih pet godina Big Band ima redovitu koncertnu sezonu u Zagrebu.

Ulaznice su dostupne putem sustava ulaznice.hr, a od 29. kolovoza mogu se kupiti i na blagajni Dvorane Lisinski.

mšm

Foto: LADO