/VIDEO: HRT na Stepinčevo prikazuje dokumentarac Višnje Starešine o Alojziju Stepincu

VIDEO: HRT na Stepinčevo prikazuje dokumentarac Višnje Starešine o Alojziju Stepincu

Na blagdan bl. Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače,  Hrvatska televizija će na Prvom programu prikazati dokumentarni film “Stepinac: kardinal i njegova savjest”. Počinje u 20 sati i 10 minuta.

Vijest je objavila Zagrebačka nadbiskupija koja podsjeća kako je riječ o dokumentarcu scenaristice i autorice Višnje Starešine, nastalom u produkciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Premijerno je prikazan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u subotu, 8. veljače 2020., u povodu 60. obljetnice njegova mučeništva.

Dokumentarni film “Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o korijenu kontroverzi koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

O kardinalu su u filmu svjedočili američka povjesničarka židovskog podrijetla dr. sc. Esther Gitman, autorica više knjiga o kardinalu, povjesničarka dr. sc. Naida Michael Brandl, britanski povjesničar Robin Harris, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Ivo Banac kojemu je autorica filma posvetila premijerno prikazivanje filma u pulskoj Areni.

U filmu govore i kardinal Stanislaw Dziwisz i kardinal Josip Bozanić. Osobito je dojmljiva priča o židovskoj djevojčici Renati Bauer koja je jedina u svojoj obitelji preživjela holokaust u NDH, a spašena je upravo zahvaljujući kardinalu Stepincu i njegovoj katoličkoj mreži.

bl/bkk

Foto: Screenshot YouTube