/Brat i sestra tužni zbog zatvaranja škole: Tu smo naučili prva slova!

Brat i sestra tužni zbog zatvaranja škole: Tu smo naučili prva slova!

Područna škola Krstatice u sastavu centralne OŠ Zagvozd, dijeli sudbinu 12 područnih škola koje zbog manjka djece od ove godine ostaju zatvorenih vrata. Brat i sestra Zorica i Vice Vuletić u Krstaticama, malom uspavanom selu u Zabiokovlju, za 24 sata su otkrili kako im je žao što se njihova nekadašnja škola zatvorila jer su u njoj naučili prva slova.

Lani ju je pohađalo dvoje učenika, već nekoliko godina nije bilo upisa učenika u prvi razred, pa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku o zatvaranju.

Mali Vuletići su ne tako davno iz obližnjeg zaseoka Vuletići svako jutro pješice stizali u školske klupe krstovačke škole. Nakon prva četiri razreda, u peti su krenuli u deset kilometara udaljeni Zagvozd, u centralnu školu. Zorica će ove godine u prvi razred srednje škole u Imotski, a Vice u osmi razred.

“Šezdesetih godina više od 500 učenika ovdje je išlo u školu. Moja je generacija bila posljednja generacija osmaša. Bio sam jedan od dvanaestorice koji je 1982. godine završio osmi razred u ovoj školi”, ispričao je za 24 sata njihov otac Ivan Vuletić.

On se s peteročlanom obitelji kao hrvatski branitelj poslije rata vratio u rodne Krstatice.

“Ma ovdje nam je bilo stvarno lijepo. Kad bismo ponovno mogli birati, ponovno bismo odabrali našu malu školu”, rekao je Vice koji će od ovoga ponedjeljka svako jutro u šest sati đačkim autobusom do škole u Zagvozdu. Kući će se vraćati gotovo u sumrak.

“Nije mi teško, i u Zagvozdu mi je lijepo, samo me ipak malo stegne oko srca kad bacim pogled na zatvorenu školu u mojim Krstaticama. Sve nas je manje za igru i druženje”, rekao je Vice.

Njegova će sestra Zorica u tridesetak kilometara udaljeni Imotski.

“Mogla sam i u Split, ali mi je draže bilo ostati u Krstaticama”, poručila je za kraj Zorica.

mšm/24 sata

Foto: Pixabay, ilustracija