/Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt ‘Živjeti samostalno’

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt ‘Živjeti samostalno’

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt ‘Živjeti samostalno’ uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike od prosinca 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine. Projekt je usmjeren na mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji izlaze iz svih oblika sustava te se osamostaljuju.

U Hrvatskoj je oko 1450 djece koja odrastaju u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U ustanovama borave do završetka srednje škole, kada na neko vrijeme odlaze u ‘stambenu zajednicu’ te nakon
toga, bez pomoći obitelji, novca i zaposlenja, moraju početi samostalan život i u vrlo nježnoj dobi suočiti se s nizom egzistencijalnih pitanja, s kakvima se i većina odraslih teško nosi.

Otprilike 90 mladih godišnje izlazi i sustava skrbi te započinje samostalan život. U dobi su između 18 i 20 godina, obično imaju završene stručne trogodišnje ili četverogodišnje škole. Dio ih je teško zapošljiv zbog neadekvatnog srednjoškolskog obrazovanja. Zbog dugotrajnog boravka u institucijama gdje su dobivali kompletnu skrb, većina ne zna upravljati osobnim financijama, održavati kuću i jeftino se hraniti kuhajući.