/Ministrica Divjak želi uvesti ograničenje za roditeljske ispričnice školarcima

Ministrica Divjak želi uvesti ograničenje za roditeljske ispričnice školarcima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je u Bakru najavila mogućnost limitiranja dosadašnjeg prava roditelja da višekratno opravdavaju djecu u školama za razdoblja do tri dana.

“Razmatramo ograničenje roditeljske ispričnice na jednom godišnje ili jednom u polugodištu, što mora proći javnu raspravu”, rekla je ministrica Divjak nakon regionalnog sastanka s ravnateljima osnovnih škola na temu provedbe projekta “Škola za život”.

“Imamo stvarno previše opravdanih izostanaka učenika, u osnovnoj školi dva tjedna prosječno po djetetu, a u srednjoj čak tri”, istaknula je Divjak.

Na pitanje o mogućnosti ukidanja ocjenjivanja u nižim razredima osnovne škole, kazala je da se to pitanje, uz javnu raspravu, treba regulirati promjenama zakona.

“Zasad se mijenjalo pravilnike o ocjenjivanju, pri čemu je uvedeno kriterijsko ocjenjivanje vezano uz ishode učenja, pri čemu se učenicima daje mnogo više povratnih informacija i uči ih se kako učiti da postižu bolje ishode učenja”, rekla je Divjak, prenosi N1.

FOTO: facebook

pv/N1