/NAPUSTILA MOSTAR – Novinarka ‘Provjerenog’ o tužnom sjećanju na djetinjstvo za vrijeme rata

NAPUSTILA MOSTAR – Novinarka ‘Provjerenog’ o tužnom sjećanju na djetinjstvo za vrijeme rata

Novinarka ‘Provjerenog’ Maja Medaković  u razgovoru za Gloriju progovorila je napuštanju ratnog Mostara u koji se nikad nije vraćala živjeti jer joj je kuća bila zapaljena i ostalo je samo zgarište.

Zahvaljujući njoj mnogi su ljudi dobili krov nad glavom, prvi put otišli na ljetovanje, dobili priliku da se liječe pa i natjerali sustav da promijeni ili ukine loše zakone – o statusu njegovatelja koji dotad nisu mogli ostvariti supružnici, plaćanju PDV-a za donaciju hrane, legalizaciji medicinskog kanabisa…Taj melem na ranu mnogih bolesnih, socijalno ugroženih i obespravljenih je novinarka Maja Medaković, koja je nedavno proslavila deset godina rada u istraživačkom magazinu Provjereno na Novoj TV.

Njezina osobna dramatična priča i sama bi bila dobar materijal za Provjereno. Iskusila je, naime, izbjeglički život zbog kojeg su ona i njezini roditelji sve morali graditi ispočetka.

“Moj otac je iz Mostara pa smo 1992. zbog rata otišli iz Bosne i Hercegovine. Bilo mi je sedam godina i mnogo sam toga zaboravila, no sjećam se da smo jednog dana sjeli u automobil sa svim stvarima koje smo mogli ponijeti i odvezli se u Gradac, odakle je rodom moja majka. Smjestili smo se u bakinoj kući pa, srećom, nismo iskusili težak život prognanika u hotelima, odmaralištima i izbjegličkim centrima. U rodni grad nisam se više vratila živjeti jer nam je kuća bila zapaljena i ostalo je samo zgarište. Kad sam nakon dvadeset godina sa suprugom posjetila Mostar, potreslo me ono što sam vidjela i jednostavno nisam mogla zamisliti kako bi izgledao moj život da sam ondje ostala”, otkrila je Maja za Gloriju, koja je osnovnu školu i gimnaziju završila u Pločama, a nakon toga je u Zagrebu upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Pred kraj studija joj je profesorica Tena Perišin rekla da na Novoj TV traže novinare u Provjerenom pa se prijavila – i prošla.

Najprije je pomagala kolegama u istraživanju i kreiranju priča, a nakon godinu dana je i ona postala reporterka.

OVDJE pročitajte intervju Maje Medaković koji je dala za portal Generacija.hr.

mšm/gloria.hr