/‘NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA’ U Srbiji započela trodnevna žalost; Hrvatski socijalni psiholozi reagirali o masakru u školi

‘NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA’ U Srbiji započela trodnevna žalost; Hrvatski socijalni psiholozi reagirali o masakru u školi

U Srbiji je počela trodnevna žalost, koju je Vlada Srbije proglasila zbog nezapamćene tragedije koja se dogodila u srijedu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kada je učenik K. K. (13) ubio osmero djece i domara škole, a više njih ranio. Hrvatska komora socijalnih pedagoga objavila je priopćenje potaknuta ovom tragedijom. Priopćenje, u kojemu su istaknuli da stavljaju na raspolaganje svoje profesionalne resurse za sve oblike pomoći i podrške, prenosimo u cijelosti.

“Nakon tragičnog događaja u jednoj osnovnoj školi u Srbiji, pred kojim je s razlogom zanijemila javnost u užem i širem okruženju regije, Hrvatska komora socijalnih pedagoga tuguje i najiskrenije suosjeća sa svom djecom, obiteljima, djelatnicima i drugim osobama koje su dotaknute ovom tragedijom.

Ožiljke ovog događaja mnogi će nositi jako dugo, neki i zauvijek. Stoga Hrvatska komora socijalnih pedagoga, stručnjaka koji se bave problemima u ponašanju i na poseban način njihovom prevencijom i tretmanom, apelira na sve ključne dionike u zajednici da stave u fokus dobrobit djeteta, a to zasigurno uključuje i podršku njegovu okruženju – na prvom mjestu obitelji, vrtiću i školama. 

Briga o dobrobiti djeteta počinje od prvog dana života (pa i ranije), podrškom obitelji, brigom o nepovoljnim događajima koji utječu na obitelj i dijete, snažnim fokusom sustava odgoja i obrazovanja na odgoj, na razvoj otpornosti djece, njihovo osnaživanje i ulaganje u njihove kompetencije, prije svega one socijalno-emocionalne, životne vještine.  

Ono što nam danas nedostaje jest taj snažan fokus na dobrobit djece. On se mora ogledati kroz konkretne, sveobuhvatne i koherentne politike koje se tiču djece i obitelji, znanstveno utemeljene programe i intervencije koje proizlaze iz tih politika, kontinuirano ulaganje u sustave koji se bave djecom i obitelji te ulaganje u stručnjake koji su kompetentni dati profesionalni odgovor. Samo takvim, sveobuhvatnim pristupom i jedinstvenim djelovanjem svih ključnih dionika možemo osigurati pogodne uvjete za rast i razvoj djece.

U tom smislu, Hrvatska komora socijalnih pedagoga stavlja na raspolaganje svoje profesionalne resurse kreatorima politika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. 

Apeliramo na naše članove, a i na širu javnost, da tijekom iznošenja osobnih osjećaja, stavova i promišljanja ili bilo kakvih drugih informacija o ovom i sličnim događajima brinu o dostojanstvu i privatnosti svake osobe, naročito djece, koriste uključiv govor te nude konstruktivne prijedloge i rješenja”, priopćili su.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija