/Od četvrtka kreće štrajk učitelja u osnovnim i srednjim školama: Roditelji, imajte razumijevanja!

Od četvrtka kreće štrajk učitelja u osnovnim i srednjim školama: Roditelji, imajte razumijevanja!

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, a nastavljen je u srijedu, završio je neuspješno. Rekao je to nakon sastanka  Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, najavivši kako učitelji i profesori od četvrtka stupaju u štrajk.

Nakon višesatnog sastanka Mihalinec je otkrio da mirenje nije uspjelo.

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će u četvrtak početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno”, kazao je.

“Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj”, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, javlja  N1.

Sindikati su prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, već u procesu mirenja mogu razgovarati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja.

mšm/N1

Foto: Pixabay